APR: Omogućena elektronska registracija promene podataka i brisanja preduzetnika 1Foto: EPA/DAVID CHANG

Na portalu sa elektronskim servisima Agencije za privredne register (APR) danas je puštena u rad posebna aplikacija za podnošenje svih prijava za promene podataka preduzetnika, kao i za brisanje preduzetnika.

Elektronsko podnošenje prijave promene podataka i brisanja preduzetnika nije obavezno, pa svi preduzetnici koji žele da podnose prijave u pisanoj formi to mogu da nastave da čine kao i do sada, lično ili putem pošte, objavio je APR.

Kako je precizirano, za eRegistraciju promena podataka i brisanja, potrebno je da preduzetnik ima: kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), instaliran čitač elektronskih kartica i instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje.

Dodaje se da je, ukoliko je već instalirana NEXU aplikacija, potrebno preuzeti novu verziju, koju je dizajnirala APR i koja se može koristiti za kreiranje svih budućih elektronskih dokumenata, faktura, a njeno preuzimanje sa sajta APR-a je besplatno.

Nužno je i da preduzetnik ima Visa, MasterCard ili DinaCard platne kartice za plaćanje naknade.

Takođe, kako je navedeno, ukoliko se uz elektronsku prijavu prilaže i dokument kao što je saglasnost, uverenje (npr. dokazi o izmirenim poreskim obavezama), dozvola nadležnog organa koji je izvorno nastao u papirnoj formi, taj dokument mora biti digitalizovan, odnosno pretvoren u formu elektronskog dokumenta.

Digitalizaciju tog akta, odnosno konvertovanje u formu elektronskog dokumenta, može da izvrši advokat, uz uslov da je advokat istovremeno i podnosilac same prijave, ili notar, koji svojim elektronskim potpisom garantuje da je imao originalan dokument, da ga je skenirao i potpisao elektronskim potpisom, odnosno kvalifikovanim elektronskom pečatom, objasnili su iz APR.

Dokumenta koja izdaje sam preduzetnik, poput ovlašćenja prokuristi, mogu se načiniti u izvorno elektronskoj formi, tako što će preduzetnik potpisati dokument svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom.

APR je tako, uz pre par godina uvedenu prijavu osnivanja omogućila da se i drugi postupci registracije, koji se odnose na preduzetnike, obavljaju u Registru privrednih subjekata potpuno u digitalnom obliku, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari