APR: Velike kompanije u Srbiji u prethodnoj godini imale 66 odsto veći dobitak nego 2021. 1Foto: Shutterstock/TaniaKitura

Velika privredna društva u Srbiji su 2022. godine ostvarila ukupan dobitak u iznosu od 455,8 milijardi dinara, što je 66,1 odsto više nego godinu pre, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Rast profitabilnosti praćen je povećanjem broja zaposlenih, kojih je bilo 27.770 više nego 2021. godine i taj segment društava jedini je zabeležio povećanje broja zaposlenih, objavila je APR na svom sajtu.

Kako je naglašeno, najintenzivniji porast pozitivnog neto rezultata imala su mikro privredna društva, koja čine 85,5 odsto ukupnog broja privrednih društava u Srbiji.

Mikro društva su u 2022. ostvarila dobitak od 42,8 milijardi dinara, koji je bio 2,8 puta veći nego godinu pre, ali poslovanje tih društava praćeno je smanjenjem broja zaposlenih za 11.769 radnika.

Tako je taj segment zabeležio najveće smanjenje broja radnika u odnosu na ostala privredna društva posmatrano prema veličini.

Mala društva su realizovala dobitak od 168,8 milijardi dinara, koji je rastao po stopi od 5,1 odsto, a srednja društva zabeležila su za 15,9 odsto manji pozitivan neto rezultat, koji je iznosio 196,7 milijardi dinara.

I kod malih i kod srednjih društava evidentiran je pad zaposlenosti, kod malih društava za 1.118 radnika, a kod srednjih društava za 9.508 zaposlenih.

Kako je navedeno, detaljnija analiza o finansijskim performansama privrednih društava prema veličini, za 108.856 privrednih društava čiji su redovni godišnji finansijski izveštaji primljeni, obrađeni i objavljeni u Agenciji za privredne registre, može se pronaći u publikaciji Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2022. godini, na sajtu APR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari