ASNS: Praznik rada proslavljamo zabrinuti za egzistenciju 1foto FoNet Nenad Đorđević (arhiva)

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije saopštila je danas da se praznik rada, 1. maj, obeležava sa zabrinutošću za elementarnu egzistenciju porodica.

Enormni rast cena hrane, energenata i ostalih nužnih potreba uz inflaciju koja je obesmislila zarade doveli su, kako je navela ASNS povodom praznika rada, gotovo trećinu stanovnika Srbije na rub siromaštva, a više od polovine gradjana jedva preživljava.

„Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom o prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu činjenicu da se privilegovana manjina bahati vilama, penthauisima, Maldivima, automobilima lambordžinijima i meklarenima, a narod se ponižava, otimajući se za 300 grama mesa na akciji“, navedeno je u proglasu.

ASNS ocenjuje da se po običaju, sve posledice kriza, svaljuju na ledja radnika, uprkos tome što je njihovom zaslugom održana ekonomija, privredni rast i napunjen budžet.

„Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu. ASNS će, kao i uvek, stati uz radnike i narod i svim svojim potencijalom nastaviti da se beskompromisno bori i izbori za zakonska, sindikalna i gradjanska prava svojih članova i svih radnika i to svim pravnim i sindikalnim sredstvima“, navedo je taj sindikat.

ASNS ističe da će se boriti pre svega, za zarade dostojne čoveka i sprečavanje svake vrste zlostavljanja i narušavanja dostojanstva radnika.

Radnicima, kako je navedeno, mora da se isplati najmane propisana minimalna cena rada od 230 dinara, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da nedelja bude neradni dan, kao i da se odmah promeni genocidni Zakon o radu.

Taj sinikat je naveo da će se boriti da se kroz smanjenje poreza ispravi apsurd u kome postoji bogata država, a siromašni gradjani i to kroz preraspodelu javnih prihoda u korist gradjana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari