Auto Čačak kupio Beogradsku industriju piva 1Foto: Miroslav Dragojević

Kompanija Auto Čačak kupila je danas Beogradsku industrija piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) za 2,090 milijardi dinara, kao jedini ponuđač na javnom prikupljanju ponuda za prodaju iz stečaja, a ishod javnog nadmetanja obradovao je predstavnike poverilaca, dok je male akcionare razočarao.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika procenila je imovinu BIP na 4,18 milijardi dinara, a kako je ponuda Auto Čačka veća od polovine procenjene vrednosti, ona je prihvaćena, a kupac je dužan da novac isplati u roku od 30 dana.

Najvrednija imovina BIP je građevinski objekat u Beogradu u Bulevaru vojvode Putnika 5, u blizini petlje „Mostar“, a nekada čuveni proizvođač piva poseduje i objekat na Zrenjaninskom putu u Beogradu, zatim zemljište ili objekte u Velikom Polju u Obrenovcu, Čačku, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru i Budvi.

Na prodaju su ponuđeni i žigovi i robne marke, međunarodni žigovi, zalihe kao i nepokretnosti i prava koja su pod sporovima.

Predsednik Skupštine poverilaca u BIP Mile Bogdanović čestitao je Auto Čačku na kupovini i na postignutoj ceni, za koju tvrdi da je niža od ukupnih obaveza BIP prema poveriocima.

„Sa ovim, cenim da će biti namireni poverioci, pre svih Poreska uprava, Komercijalna banka, zaposleni, a siguran sam da će i deo akcionara dobiti deo akcija, koliko je to moguće“, rekao je Bogdanović i ocenio da je stečaj dobro vođen i da BIP nije izgubio na vrednosti, već da je ona održana.

„Nadam se da će BIP i dalje raditi negde, možda i u Beogradu, jer je to izuzetno dobra licenca i brend, i da će pokazati da će moći da prođe na tržištu“, rekao je Bogdanović.

Član Upravnog odbora Udruženja malih akcionara Gojko Lopar, sa druge strane, istakao je da je ishod današnje prodaje razočaravajući.

Lopar tvrdi da predstavlja 483 mala akcionara koji su vodili različite sporove u vezi odluke da se BIP uopšte uvede u stečaj.

„Upoznati smo i sa problemom restitucije, uzet je plac za železničku stanicu Prokop, otuđena je imovina poput hotela u Budvi, odmarališta na Zlatiboru, tako da smo nezadovoljni ovim ali nećemo stati, idemo dalje“, najavio je Lopar.

Odgovarajući na pitanje hoće li od ponude vredne 2,090 milijardi dinara ostati novca i za male akcionare, ocenio je da će, kad se svi podmire, za njih ostati samo mrvice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.