Baćina: Šest meseci nismo dobili premije za mleko 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Država je pre mesec dana isplatila premije za mleko mlekarama iz centralne Srbije, Imlek i Ub, dok Somborska mlekara, Mlekoprodukt Zrenjanin i Pančevačka mlekara još nisu dobile novac za premiju koju treba da podele proizvođačima“,rekao je gostujući na N1 Vukašin Baćina, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

On je nagasio da je reč o ogromnom dugu, za ukupno šest meseci.

„Dva kvartala nam nisu platili premije za mleko. Reč je o 10 dinara po litru, ili 15 ako bude toliko. Čudno je da su isplatili mlekarama u ostatku Srbije, a u Vojvodini nisu. Mislim da je i Vojvodina Srbija i da bi svi trebalo da budemo isti“, kaže Baćina.

Na pitanje kako je to moglo da se desi, Baćina je rekao da je to prosto čudno.

“Znate da je bila suša, proizvođači mleka su u problemu , ne mogu da obezbede hranu za stoku. Nemam ideju kako je uopšte moglo da se desi da vojvođanske mlekare ne dobiju premiju, a da istovremeno ostale mlekare dobiju“, ističe Baćina.

Odgovor su, dodaje, tražili od Uprave za agrarna plaćanja pošto se premije isplaćuju iz iste kase.

„Zvali smo državu upravu više puta, ponekad se neko i javi i kaže da nema novca, da čekamo novu vladu, pa da čekamo rebalans“, navodi on i dodaje da su proizvođači mleka u velikoj krizi.

Pomoć zbog suše, koje je desetkovala i hranu za stoku nisu dobili. tvrdi Baćina, jedino moratorijum na kredite od godinu dana.

„Proizvođači mleka nisu dobili nikakvu pomoć, a svedoci smo da mleka – nema“, kaže Baćina i napominje da je u Srbiji ostalo 100.000 muznih krava, ali da će se stočni fond prepoloviti“, istakao je Baćina.

Kriza u stočarstvu je, kako kaže, počela „kada je bivša vlast prodala mlekare strancima“.

„Mlekare u stranom vlasništvu držale su monopol, pogotovo u Vojvodini. Plaćale su mleko 22, 23 dinara po litru i praktično terale ljude da rasprodaju stoku. U poslednje dve, tri godine mleko nije vredelo ničemu, davali smo ga i za 19 dinara. Ucenjeni smo od stranaca koji su kupili mlekare u Srbiji . Upravo su oni izazvali tu nestašicu. Srbija je ostala bez mleka, mora da ga uvozi“, ističe Baćina.

Mlekare i dalje otkupljuju mleko, napominje on i dodaje da su ih ucenjivali cenom.

“Naša proizvođačka cena je 50, 60 dinara po litru, a morali smo litar da prodajemo po 23 dinara. Zato su mnogi prodali stoku. Ostali smo mi, koji to držimo i radimo iz ljubavi i zbog tradicije. Nikakve ekonomske računice tu nema“, rekao je Baćina za N1.

Od rođenja teleta, pa dok ne postane krava koja daje mleko neophodno je, kaže, da protekne skoro tri godine. Država, napominje on, mora hitno da uveze neke junice, podeli ih stočarima.

“Razumem da su mlekare privatne, ali država mora da nađe način, a može to da učini, da mlekare ne budu u monopolskom položaju i otkupljuju mleko po 23 dinara, istovremeno ga u trgovinama prodajući po ceni od 150 do preko 200 dinara. Nego, cena na otkupu treba da bude od 80 do 100 dinara, plus premija 15 dinara, da bi mi proizvođači mogli da proizvedemo mleko“, istakao je Baćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari