Bahat odnos vlasti ili nepoštovanje gosta: Da li su sindikalci u pravu što su iz protesta napustili skup na kom je govorila Ana Brnabić? 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Komentarišući informacije da je deo članstva Saveza samostalnih sindikata Srbije na svečanosti povodom 120 godina rada te sindikalne centrale napustio skup u znak protesta zbog toga što je premijerka Srbije Ane Brnabić negirala tvrdnju predsednika SSSS Ljubisava Orbovića “da se ne čuju zahtevi sindikata”, prvi čovek te sindikalne organizacije za Danas kaže da nije video da bilo ko iz revolta napušta salu niti mu se kasnije požalio na govor premijerke.

Povodom svog jubileja SSSS je organizovao svečanu akademiju na kojoj je, između ostalih, kao gost prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je reagujući na tvrdnju predsednika samostalaca Ljubisava Orbovića “da se mišljenje sindikata nedovoljno čuje” istu negirala.

– Ne bih se složila sa Orbovićem da se ne čuju zahtevi sindikata. Zakon koji je u Skupštini, a čiji smo predlog usvojili na poslednjoj sednici Socijalno – ekonomskog saveta govori o zaštiti radnika na radu. On je pokazatelj da mi ipak imamo dobar dijalog i da usvajamo veliki deo predloga sindikata. Ne možemo sve predloge da usvojimo, ali radimo na tome da položak radnika bude sve bolji – rekla je premijerka Brnabić.

Izveštači pojedinih medija sa tog skupa preneli su informaciju da je u trenutku dok se prisutnima obraćala predsednica Vlade, grupa od tridesetak sindikalaca u znak protesta zbog njenog negiranja kritike koju je izrekao Orbović demonstrativno napustila salu.

– Ja taj detalj nisam primetio odnosno za tu informaciju sam saznao iz medija. Raspitao sam se odmah kod drugih aktivista u sindikatu da li je neko video grupu koja je navodno napustila skup ali je odgovor bio negativan. Takođe, niko mi se naknadno nije obratio sa tvrdnjom da je revoltiran zbog nastupa premijerke Brnabić. U sali je bilo dosta ljudi, stalno je neko ulazio ili izlazio ali mislim da bi izlazak veće grupe u znak protesta ipak bio primećen, što nije bio slučaj – naglašava naš sagovornik.

Povodom toga što je premijerka Brnabić negirala njegove tvrdnje Orbović ističe da živimo u demokratskom društvu i da svako ima pravo da govori slobodno i izrazi svoj stav.

– To je jedini komentar koji imam na tu temu. Inače, pri onome što sam tom prilikom rekao ostajem. To je stvar koju često ističem a radi se o problemu koji nije prisutan samo u mandatu ove već se manifestovao i u periodu rada prethodnih vlada. Tvrdnja je izneta upravo sa ciljem da se u dijalogu sa nadležnima ovaj problem konačno i reši – kaže Orbović.

Stručna javnost pak, izjavu Ane Brnabić da Vlada ima sluha za sindikalne zahteve smatra netačnom i konstatuje da manifestuje drzak i nabusit odnos vlasti prema položaju radnika u Srbiji.

– Reakcija premijerke je potpuno neprimerena. Kao predsednica Vlade imala je obavezu da sasluša izrečene kritike pa čak i ako smatra da one nisu tačne a ne da ih negira. Posao Vlade je da konstatuje šta sindikati govore i da se postara da se socijalni dijalog pospeši. Umesto toga političari na vlasti pokazuju bahat odnos prema katastrofalnom položaju zaposlenih u kriznim uslovima – navodi za naš list ekonomski analitičar Branko Pavlović.

On dodaje da nije korektno što je grupa sindikalaca napustila skup dok je Brnabić govorila.

– Premijerka Brnabić je bila gošća na skupu i nije ispravno da nekog pozovete u tom svojstvu i da onda izrazite nezadovoljstvo onim što je izrekao. Ako sindikalci koji su izašli iz sale nečim treba da budu nezadovoljni je to što rukovodstvo SSSS na svoj skup zove onog ko njegove kritike ne želi da uvaži. S obzirom na to, revolt je trebalo da bude usmeren ka rukovodstvu tog sindikata a ne ka predsednici Vlade – smatra naš sagovornik.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da Savez samostalnih sindikata Srbije nije ni trebalo da pozove premijerku Anu Brnabić da prisustvuje svom skupu.

– Predsednica Vlade nema šta da traži na sindikalnoj manifestaciji već su među gostima trebalo da budu samo sindikalne i druge organizacije sa kojima SSSS održava kontakte i saradnju. To što premijerka nije mogla da podnese prilično blage kritike Ljubisava Orbovića koji je poznat po bliskosti ne samo sa ovom već i sa svim prethodnim vlastima jasno pokazuje ignorantski odnos Ane Brnabić prema radničkim problemima u Srbiji. Shodno tome, sasvim je opravdano što je grupa časnih članova Saveza samostalnih sindikata Srbije u znak protesta napustila salu dok je trajalo njeno izlaganje – smatra Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari