Bajatović: Azotara odlazi u stečaj 1Foto: N1

Stečaj će biti uveden, saopštio je nakon sastanka sa predstavnicima menadžmenta Azotare i sa radnicima direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, prenosi N1.

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

„Trenutno koristimo situaciju pošto ste u procesu privatizacije, da u narednih mesec dana sprovedemo socijalni program, predlažem vam sledeću varijantu – 200 po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbija glasa – plus, dakle ako je 7.000 prosek Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra. Ne možemo da razgovaramo sa strateskim partnerima, zbog dugovanja – 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, a ukupno je potrošeno za poslednjih 10 godina – 450 miliona evra sa računa Srbijagasa”, kaže Bajatović, prenosi N1.

Vlada po pritiscima MMF neće to da dozvoli i da plaća, navodi Bajatović i dodaje da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Ostavićemo dovoljno sredstava za konzervaciju fabrike. Ako se ponovo pokrene proizvodnja, prema rečima Bajatovića, neće biti vraćeni svi radnici.

„Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas“, kaže Bajatović, prenosi N1.

Podsetimo, zbog najava da će HIP Azotara u Pančevu, najveća srpska fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja, zbog nagomilanih dugova otići u stečaj nezadovoljni članovi Samostalnog sindikata Azotare otpočeli su štrajk jutros u krugu fabrike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari