Banke nezakonito uzele više od 60 miliona evra od građana

* Prema podacima Udruženja banaka na kraju marta ove godine, stanovništvu je plasirano 819,8 milijardi dinara kredita; Ako je prosečna naknada za obradu kredita bila svega jedan odsto, građani bi od banaka mogli da traže više od 66 miliona evra i to bez zateznih kamata
Šta posle odluke suda da je naknada za obradu kredita protivpravna

Ostavite komentar


  1. Besmislen tekst. Po toj logici svi bi trebali da plaćaju isti iznos poreza i doprinosa bez obzira na visinu plate, u suprotnom oni sa većim platama trebali da tuže državu pošto na kraju svi dobijaju istu uslugu bez obzira na iznos mesečne uplate.
    Notari naplaćuju u zavisnosti od vrednosti posla, Katastar takodje, primera je beskonačno.
    Da ne pričam da je ugovorni odnos sa bankom dobrovoljan a da uzimanje kredita nije obavezno.

  2. Ovo je super informacija. Ja sam za tri godine podigao dva kredita ukupnog iznosa oko 600 evra a banka mi je oba puta uzela po 25 evra za obradu kredita. Sutra idem da razgovaram da mi vrate novac inace sledi tuzba.

  3. Bankama bi prilikom odobravanja kredita trebalo biti ZABRANJENO da iskazuju bilo šta osim kamate. Neka sve uračunaju u makatu i onda ćemo moći da dodđemo do uporedivih podataka o tome koja je banka najpovoljnija. Sramotno je sadašnje "zavlačenje" koje sve banke primenjuju kako bi sakrile koliko zapravo čerupaju građane. Zamislite nekadašnjeh Vašeg "dilera deviza", bradatog, natmurenog i veoma pokvarenog. To su zapravo sada banke samo pod plaštom Zakona. Zelenaši. Svi treba da ih tužimo, neka se zatvaraju, gase idu u stečaj. Dobro bi bilo da i njihv zaštitnik, NBS može da oode u stečaj ali na žalost, to je nemoguće.

  4. @Vladimir kg Besmislen je Vaš komentar a ne tekst. Ako banka odobri ktedit bez tih nelegalnih naknada, ipak će naplaćivati kamatu, koja je naravno, izražena u procentima i njen iznos nije isti za sve, već zavisi od iznosa kredita.

  5. Ovakvih idiotizama koliko volis ali niko ne protestvuje protiv takvih stvari. Svi protestvuju sto oni nisu bankari.

  6. Jorgovanka mora da igra kako banke sviraju, ukoliko se zameri odose banke ali prvo ce povuci efektivu a to bi znacilo skok eura na 150 din minimum. Onda bi nam plate opet bile ispod 300 e. sto bi pokazalo koliko je ,,uspesna,, ova vlada. Pitanje je samo dokle ce NBS i vlada trpeti ucene stranih banaka i investitora?

  7. Uzeo sam stambeni kredit od 25.000 evra, uz učešće od 1500 evra što mi je odbijeno od onih 25000, ali kamatu plaćam na ceo iznos, bez obzira što su iznos za učešće zadržali. Na tih 25000 (tačnije 23.500) evra platiću za 20 godina kamatu od 15.800 evra, uz dodatnu obavezu da svake godine osiguram stan, sa vinkulacijom u korist banke. Platio sam još i osiguranje kredita, stavio hipoteku na stan, više se i ne sećam koliko je to koštalo, a sve ovo ne zato što sam idiot pa ne vidim da me šišaju, nego zato što nemam stan pa mogu ili da plaćam zakup ili da uzmem kredit pod onim uslovima koji mi se nude i na koje ne mogu ni malo da utičem. Zelenašenje je inače, u Srbiji, krivično delo, a ugovor kojim neko ugovori nesrazmernu naknadu koristeći se nevoljom druge strane je ništav i to ne slučajno, već zato što to predstavlja kršenje univerzalnih principa slobode i ravnopravnosti, iz kojih proizilazi i sloboda ugovaranja i ravnopravnost ugovornih strana i princip srazmere između datog i primljenog,itd a toga ovde nema jer ja realno nemam slobodu ni da odlučim da mi ne treba stan, nego samo mogu da izaberem između plaćanja zakupa i uzimanja kredita pod uslovima koji mi se nude, o ravnopravnosti mene, klijenta i banke da ne govorimo. I sada, kada neki kažu da je u redu da banka koja mi uzima 800 evra kamate godišnje naplati još i nepostojeće troškove od oko 450 evra, moram nevoljno da reagujem i da ih zamolim da svoje gluposti sačuvaju za uži krug rodbine i prijatelja, a da poštede hiljade onih koji su Šajloku obećali funtu mesa iz nužde a ne iz besa.

  8. @Vladimir kg !!!. Nagrada za pozitivnog bottt..a.
    Ciljno, nezaštićenim i neobaveštenim građanima nije jasno da ih fabrikovani kadrovi i njihovi kadrovici decenijama u komunističkim i postkomunističkim sistemima čerupaju. U Srbiji fabrikovani kadrovi vlasti sa čuvenog "univerziteta" u Prištini ili "univerziteta-toma diploma" uz ogromnu korist: plata.. i ostalo, uspešno podstiču određene profitabilne finansiske organizacije. Naravno, znaju dobro fabrikovani kadrovi vlasti da će takve profitabilne finansiske organizacije da ohhohho nagrade/ispune očekivanja njihovih kadrovika. Sve je to vezana "tržišna" trgovina.
    Pa sada posle jedne presude Višeg suda u Somboru u drugostepenoj (???), dakle pravosnažnoj(???) presudi, kome verovati !!!, da je to: @Zrenjaninac – Eeeeeeeh "nezakonito…",ko bi rek““““““““ooo !!!

  9. Banka mi zaračunava proviziju za održavanje mog tekućeg računa. Da li je to zakonito?

  10. Sve ovo je normalno i posledica je "slobodnog" tržišta. Teoretski, mogli bismo pustiti banke da uzimaju šta god hoće, ali da postoji prava konkurencija, ne biste izabrali zelenaše i pohlepne monstrume. Problem je samo jedan, suverenitet države. Njega nema i to je globalna pojava. Inače, problem se rešava vrlo jednostavno. Komercijalna banka (kao državna, narodna) ukine sve te provizije i pljačke, održavanje računa 50 din pa da vidim koja banka bi onda poslovala po sadašnjim principima. I da, država MORA da se uključi u ekonomsku utakmicu.

  11. Samo na primeru razlike izmedju aktivne i pasivne kamate moze se zakljuciti koliko bankari zaradjuju. Od stanovnistva uzmu novac na stednju i za taj novac stanovnistvu isplate 1% kamate (pasivna kamata). Isti taj novac plasiraju i stanovnistvu i privredi sa kamatom od 7,5% do 12,5% (aktivna kamata – nekada su za dinarske kredite iznosile i 25%). Pa vi vidite kakvo je to zelenasenje ozakonjeno od strane drzave i "Narodne" banke Srbije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.