Basta: Vlada Srbije treba da osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju Srbije 1Foto: JKP Beogradske elektrane

Sa dolazećom zimom i pretnjama nestašicom struje i gasa na Starom kontinentu, i Srbija treba da gradi nuklearne elektrane kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom, naglasio je direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta.

Kako se navodi u saopštenju, on predlaže da država Srbija treba da ukine Moratorijum, školuje kadrove i razvija proizvodnju električne energije u atomskim elektranama, a da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju Srbije sa udelima u kapitalu privrednih, domaćih društava, strateških partnera, kao i nosilaca tehnologije i menadžmenta.

„Potrebno je izgraditi tri do četiri nuklearne elektrane da zamene termoelektrane na ugalj sa jedinicama po 1000 megavata ili modularne sa manjim jedinicama od po 350 megavata. Modularne jedinice su pogodne za integrisano upravljanje uz rad sa drugim elektranama sa pogonima na vetar i Sunce kao i na gas, vodonik, i druge izvore. Atomske elektrane su osnov stabilnosti snabdevanja uz elektrane na vodu, vetar, Sunce, vodonik, gas… Tehnološki oslonac treba da budu EU i SAD, odnosno evropski i američki inovativni modeli nuklearnih elektrana, kao na primer: dve evropske i dve američke energane na atomski pogon po 1000 megavata snage. Ono što je jako nepohodan korak je i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije. Strateški pravac Srbijetreba da bude Atomska energija sa dugoročnim planom razvoja, a koji uključuje i energiju vetra, Sunca, vode, pa i energiju koja se dobija smanjenjem njenog rasipanja. Naravno, zatražio bih pod hitno od naše države javno slušanje u Skupštini Srbije sa eminentnim stručnjacima na ovu temu“, naveo je u pisanoj izjavi direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.