Jelena BegovićFoto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović rekla je danas na Svetskom samitu vlada 2023, da je vlada Srbije postavila novi cilj, a to je biotehnologija koja će pomoći da se svakodnevni život građana poboljša i da će to imati i uticaj na ekonomiju u zemlji.

Ona je na Svetskom samitu vlada 2023. koji se održava u Dubaiju, učestvovala u dva panela na teme ciljeva održivog razvoja, razvoju nauke i budućnosti biologije i biotehnologije, saopštilo je ministaratvo.

„Ne smemo dozvoliti da biotehnologija bude rezervisana za samo najbogatije individue ili države. Ove tehnologije stvorili su milioni inteligentnih ljudi, naučnika i to u korist čitavog čovečanstva i to ne smemo zaboraviti“, rekla je Begović tokom panela „Metahuman Vs Humanization: Game Changer“.

Na panelu pod nazivom „Space and Planet: The Universal Race to Save Earth“ Begović je istakla da se na globalnom nivou, svet susreće sa pitanjima kao što su hrana, voda, životna sredina i energetika i rekla da ona zahtevaju osmišljavanje odgovora i rešenja.

„Poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana naše privrede. Kao vlada i naučna zajednica prepoznajemo ovu činjenicu, a prepoznajemo i potencijal digitalizacije i bio tehnologija“, rekla je Begović.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić, koja predvodi srpsku delegaciju na samitu, izjavila je ranije danas da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih i jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

Samit koji je počeo danas, okuplja lidere, donosioce odluka, globalne stručnjake, u cilju razmene iskustava i doprinosu razvoja politika i modela koji su od suštinskog značaja za oblikovanje vlada u budućnosti, a tema ovogodišnjeg samita vlada je „Oblikovanje budućih vlada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari