Bela knjiga FIC-a: Najbolja ocena za napredak u oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Savet stranih investitora (FIC), koji daje preporuke Vladi Srbije za unapređenje poslovne klime u zemlji, dodelio je drugu godinu zaredom najvišu ocenu za napredak u oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja, navedeno je u publikaciji „Bela knjiga 2022“, koja će biti predstavljena danas.

U 20. po redu „Beloj knjizi 2022“, koja sadrži 372 preporuke u 10 prioritetnih oblasti, visoko mesto su zauzele i farmaceutska industrija i borba protiv nedozvoljene trgovine, a prvi put se u publikaciji našla i oblast ugostiteljstva i turizma.

U ovogodišnjem izdanju „Bele knjige“ navedeno je da je od ukupno 345 prošlogodišnjih preporuka ostvaren napredak u 25 odsto, a u 75 odsto oblasti napretka nije bilo.

Kako je precizirano, od 25 odsto oblasti sa napretkom, u šest odsto ostvaren je značajan napredak, a u 19 odsto određeni napredak.

Na osnovu rezultata u realizaciji, svaka oblast dobija ocenu u rasponu od jedan (najniža) do tri (najviša).

Prosečne ocene u 10 prioritetnih oblasti, kako je nevedeno u ovogodišnjoj „Beloj knizi“, su za digitalizaciju i elektronsko poslovanje 2,57, farmaceutsku industriju 1,71, borbu protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor 1,57, devizno poslovanje 1,38, nekretnine i izgradnju 1,36, stečaj 1,22, hranu i poljoprivredu 1,14, radno-pravne odnose 1,06 i poreze 1,04.

Istaknuto je da je Kancelarija za IT i eUpravu u prethodnom periodu obezbedila građanima da dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu bez naknade, čime je omogućen jednostavan i pristupačan digitalni identitet velikom broju ljudi.

Lansirana je usluga eUverenje – podnošenje elektronskog zahteva u cilju dobijanja elektronskog uverenja o izmirenim zaduženjima po osnovu poreza na imovinu i taksi iz domena lokalnih samouprava.

U okviru regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, postignut je Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije koji ima za cilj da omogući jedinstvenu upotrebu šema izdatih od strane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pored video identifikacije fizičkih lica, Narodna banka Srbije je izmenom relevantne Odluke omogućila identifikaciju i pravnih lica.

Saveta stranih investitora predlađe i da se, u cilju veće efikasnosti i bezbednosti poslovanja u ovoj oblasti, omogući automatizovana razmena podataka između javnog i privatnog sektora.

Takođe, predlaže i smanjenje troškove elektronskog arhiviranja dokumentacije privrednih društava kroz izmenu propisa u pravcu izuzimanja najvećeg dela poslovne dokumentacije, jer ista nije od značaja za kulturu, umetnost, nauku i druge kategorije Zakona o arhivskoj građi i arhivskog delatnosti.

Savet stranih investitora ima 116 članica, koje posluju u 21 sektoru privrede, a koje su do sada u Srbiji investirale 36 milijardi evra i direktno zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

„Bela knjiga“ će biti predstavljena danas u 11 sati u Palati Srbija, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari