Agrarni budžet Srbije za sledeću godinu biće 3,7 odsto ukupnog budžeta republike, a za subvencije stočarstvu predviđeno je izdvajanje 30 do 35 odsto ukupnih sredstava. Plan je da svi podsticaji koji su doneti kao vanredne mere za sanaciju posledica suše budu i dalje produženi – izjavio je juče ministar poljoprivrede Goran Knežević tokom posete preduzeću Sagal agrar iz Kraljevaca kod Rume, povodom 100 dana Vlade Srbije.


Prema njegovim rečima to preduzeće dobar je primer uspešne poljoprivredne proizvodnje. Ideja Vlade je da ne prodaje zemljište i jeftinu radnu snagu nego da traži strateške partnere za ulaganja u poljoprivredu, naveo je Knežević.

Godišnja proizvodnja paradajza Sagal-agrara sa dosadašnjih 1.200 tona biće 2013. povećana na 12.000 tona zahvaljujući zajedničkoj investiciji sa belgijskim partnerom od 25 miliona evra, rekao je vlasnik firme Aleksandar Janković. Paradajz se, prema njegovim rečima, u Kraljevcima gaji na tri hektara u plasteniku, a plan za narednu godinu je da se to povrće uzgaja i u stakleniku na površini od 20 hektara.

– Sav paradajz koji bude proizveden u stakleniku biće namenjen tržištu Rusije – rekao je Janković, dodajući da se trenutno iz njegovog plastenika to povrće plasira na domaće tržište. Sagal-agrar ima i hladnjaču kapaciteta 5.000 tona, kao i veliki magazin i energanu na biomasu. Proizvodi 45 kilograma paradajza po kvadratnom metru i ne prska ga, već primenjuje biološku zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari