Beograd na vrhu ovogodišnjeg Indeksa percepcije poslovnog okruženja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Beograd je u izboru organizacije „Evropa u usponu“ (Emerging Europe) proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom ove godine u konkurenciji 100 najvećih gradova u regionu, saopštila je Vlada Srbije.

To priznanje Beograd je, kako je navedeno, dobio po drugi uzastopni put.

Beograd je ove godine i treći po broju talenata, dok je 2021. godine godine bio na petom mestu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem u 2022. godini.

„Očekivano je da ovakva priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim investiranjima“, ocenila je Vada Srbije.

Nagrade će biti uručene tokom samita „Evropa u usponu“ 23. juna u Briselu.

„Budućnost Evrope u usponu“ se priređuje po peti put i prikazuje najbolje iz regiona: pojedince, javne i privatne organizacije, projekte i inicijative. Ove godine u finale su ušla i tri programa iz Srbije: „Moja prva plata“, „Digitalna ekspedicija“ i „Nesalomivi“.

Žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 stručnjaka iz sveta za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija. Oni su 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa više od 200.000 stanovnika, i dva glavna grada u regionu, čija je populacija manja od 200.000.

Region „Evropa u usponu “ obuhvata 23 zemlje Srednje, Istočne, Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice Evropske unije (Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Češka, Hrvatska).

„Evropa u usponu“, organizacija sa sedištem u Londonu, promoviše potencijal zemalja u usponu.

U savetu te organizacije su bivši evropski komesar za proširenje, potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik Vlade i ministar finansija, potpredsednik Vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš, zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari