Besplatne aplikacije za mobilne telefone kao što su Viber, WhatsApp, Skype, Facebook ili Messenger, koje olakšavaju i pojeftinjuju komunikaciju među korisnicima, postale su toliko popularne u Srbiji, naročito među mladima, da su dovele do osetnog pada u korišćenju sms poruka, jedne od najprofitabilnijih usluga koje nude mobilni operateri.


Zbog prelaska na (besplatnu) komunikaciju zasnovanu na prenosu podataka preko interneta, kao i zbog toga što „dopisivanje“ sve više zamenjuje telefoniranje, poslovni modeli telekomunikacionih operatera, zasnovani na naplaćivanju razgovora i sms-ova, već neko vreme se nalaze pod pritiskom. Primer poslednje novogodišnje noći, kada je broj poslatih sms-ova pao za više od sedam odsto u MTS-u, a za više od osam odsto u Vipu u odnosu na „najluđu noć“ u kojoj smo dočekali 2015. godinu, dovoljno pokazuje šta i ubuduće čeka operatere. Štaviše, ako se poredi doček 2016. godine sa dočekom 2014. vidi se da je broj poslatih sms-ova pao za više od 16 odsto. Jasno je da ljudi nisu prestali da jedni drugima čestitaju Novu godinu, već su se okrenuli drugim, besplatnim i direktnijim načinima komunikacije – upravo Viberu, WhatsAppu i sličnim aplikacijama za „četovanje“.

Mobilni operateri su svesni ovog trenda, pa sada u skoro svim svojim paketima nude i megabajte za korišćenje interneta, nadajući se da će na taj način uspeti da zadrže korisnike i nadomeste gubitke nastale smanjenjem popularnosti njihovih glavnih usluga.

U MTS-u za Danas kažu da se na razvijenijim tržištima već izvesno vreme korisnici više opredeljuju za one tarifne profile koji u okviru pretplate sadrže veću količinu za prenos podataka. Takva tendencija sve je prisutnija i na tržištu Srbije, pa je i MTS prilagodio svoje tarifne profile novim zahtevima korisnika za surfovanjem internetom.

Kako navode u MTS-u, za doček 2014. godine kroz njihovu mrežu prošlo je više od 30 miliona poruka, za doček 2015. godine 27 miliona, a u poslednjoj novogodišnjoj noći 25 miliona poruka.

I u Telenoru primećuju da korisnici sve više upotrebljavaju internet na mobilnom telefonu, ali navode da je „i pored bojaznosti da dolazi do pada prometa sms poruka, u poslednje dve novogodišnje noći (1.1.2015. i 1.1.2016.) u Telenoru, komunikacija sms porukama ostala na istom nivou“. Ukupno 12 miliona sms poruka isporučeno je kroz Telenorovu mrežu u noći između poslednjeg dana 2015. i prvog dana 2016. godine.

U Vipu za Danas kažu da je komuniciranje putem SMS-a i dalje najvećim delom orijentisano na SMS i glasovnu komunikaciju. U Srbiji je primetan porast upotrebe mobilnog interneta i smart telefona, ali aplikacije za razmenu poruka i razgovore putem interneta „još uvek nisu zastupljene u tolikoj meri da bi zamenile upotrebu klasične mobilne komunikacije“. Kod Vipe je primetan blagi pad, ali se komunikacija putem sms-a odvija na sličnom nivou kao i ranije. Ipak, u novogodišnjoj noći je razmenjeno 14,4 miliona poruka poruka kroz Vipovu mrežu, što je za 1,3 miliona poruka manje nego godinu dana ranije, kada je u novogodišnjoj noći poslato 15,7 miliona poruka.

Internet saobraćaj sve intenzivniji

Tokom 2015. godine Telenorovi korisnici su ostvarili 43 odsto više internet saobraćaja u odnosu na 2014. godinu. Video striming predstavlja prekretnicu u korišćenju mobilnih telefona – potrebne su sve veće brzine prenosa podataka, ali i navike korisnika se menjaju ka sve većim zahtevima za upload podataka (postavljanje slika na društvene mreže, video striming sa događaja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari