Bez dogovora između države i proizvođača mleka 1Delegacija proizvođača mleka Mačvanskog okruga Foto: privatna arhiva /Danas

Mlekarima je ponuđeno povećanje otkupne cene mleka za 15 do 20 dinara po litri, što oni nisu prihvatili. Osnovni zahtev, od početka protesta, bio je povećanje za 30 dinara, što je kako kažu mlekari, minimum ispod koga neće ići.

Sastanak u Vladi Srbije na kome su prisustvovali predstavnici Ministarstava poljoprivrede i trgovine, predstavnici otkupljivača mleka Mlekare „Šabac“, „Imlek“, „dr Milk“ i „Milovanović“, kao i petočana ekipa stočara Mačvanskog okruga, završenja je bez konkretnih rešenja.

„Mlekare su rekle da će podići otkupnu cenu mleka za 15 do 20 odsto. Trgovinski lanci nisu prisustvovali pregovorima, jer kako nam je rečno, nisu želeli da sednu za pregovarački sto sa mlekarama, tako da ništa nismo mogili do kraja da dogovorimo što se tiče povećanja cene mleka u marketima ili smanjenje marži“, rako je za Danas član delegacije mlekara Branislav Terzić iz Štitara.

„Mlekare tvrde da ne mogu da podignu više od 15 do 20 odsto od osnovne cene mleka a Ministarstvo poljoprivrede je obećalo da će država učestvovati u podizanju premija za mleko, ali nisu precizirali u kom iznosu bi to bilo“, ističe naš sagovornik.

Objašnjava da im je rečeno da će u utorak biti održan sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca, kao i da će o ishodu tih razgovora biti obavešeni u sredu.

„Ponudili su nam da u naredne dve, tri sedmice pokušaju da podignu otkupnu cenu mleka za 15 do 20 dinara po litri. U formiranju ove cene zajedno bi učestovali država i mlekare, što je nama apsolutno neprihvatljivo. Mi smo im dostavili našu kalkulaciju sa svim inputima i dosadašnjim poskupljenjima. Bez 30 dinara nećemo prestati sa protestima, izaći ćemo na ulicu i blokirati puteve“, završava Terzić.

Odluku o daljim koracima doneće sutra na sastanku sa ostalim proizvođačima mleka Mačvanskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari