Pedesetak prevarenih građevinskih radnika iz Srbije „zarobljeno“ je u kontejnerima u blizini aerodroma Vnukovo u Rusiji, bez hrane i novca i ikakve mogućnosti da se vrate u svoju zemlju. Kako za Danas kaže supruga jednog od njih, radnici, koji su u Rusiju otišli posredstvom domaće „firme“ za zapošljavanje Radik stroj iz Bečeja, koja i sama radi nelegalno bez dozvole Ministarstva za rad, nisu dobili obećane plate, zbog čega su 16. jula organizovali protest na gradilištu, nakon čega su, kako kaže, zatražili i pomoć od Ambasade Srbije u Moskvi.


– U Rusiju je posredstvom ove firme od početka maja otišlo oko 100 ljudi iz naše zemlje. Radili su na crno, iako im je obećana radna dozvola, i živeli u nehigijenskim uslovima. Za dva meseca dobili su samo 3.500 rubalja (oko 8.600 dinara). Poslodavci su ih ubeđivali da nastave da rade iako im nisu isplaćivali zarade, uz obećanja da će im uskoro dati novac, govoreći im da sačekaju da se situacija stabilizuje. Radnici su konačno obustavili rad i zatražili pomoć za povratak u Srbiju od naše ambasade u Moskvi – tvrdi naša sagovornica, čiji je muž u Rusiju otišao posredstvom „izvesnog Radeta Blaževića, Marine i Save“ iz firme Radik stroj.

Prema njenim rečima, neki radnici su uspeli da se vrate u Srbiju, ali su njen muž i još pedesetak njih i dalje u Rusiji, a „uskoro bi preko Radik stroja trebalo da stigne i oko 30 novih radnika iz Srbije, jer je gradilište prazno“.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije negiraju da su im radnici koji su u Rusiju otišli preko ove agencije tražili pomoć, ali dodaju da su im se obraćali drugi radnici.

– U poslednjih mesec dana više grupa oštećenih radnika, koji su u Rusiji angažovani preko različitih posredničkih firmi, obratilo se našoj ambasadi u Moskvi sa zahtevom za pružanje konzularne pomoći, uključujući i ubrzani povratak u Srbiju – kažu u ovom ministarstvu.

U Rusiji, prema njihovim procenama, trenutno radi oko 20.000 srpskih građevinskih radnika, ali se broj ne može precizno utvrditi, jer se radnici javljaju ambasadi tek kada imaju probleme.

– Inspektorat za rad, kao neposredno nadležan organ za ova pitanja, već je preduzeo mere prema pojedinim poslodavcima iz Srbije kako bi se sprečile ovakve pojave. U cilju ugovornog regulisanja oblasti zapošljavanja sa ruskom stranom, otpočeli su i pregovori za zaključivanje Sporazuma o privremenom zapošljavanju i radu, čija će primena unaprediti položaj naših građana koji su radno angažovani u Rusiji – tvrde u Ministarstvu spoljnih poslova.

O ovom problemu je informisano Ministarstvo za rad i zapošljavanje, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva za rad su za naš list potvrdili da firma Radik stroj iz Bečeja nije registrovana agencija za zapošljavanje.

– U slučajevima kada privredni subjekat obavlja poslove zapošljavanja, a ne poseduje dozvolu za rad, i Ministarstvo dođe do saznanja o tome u kontaktu sa strankama, proverom na internetu ili u saradnji sa drugim organima, po hitnom postupku se dostavlja zamolnica za obavljanje inspekcijskog nadzora Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je u tom slučaju nadležna – kažu u Ministarstvu rada i dodaju da ukoliko ima elemenata za krivično gonjenje, nadležnost pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Odgovor MUP-a na pitanje o tome da li je protiv firme Radik stroj pokrenut bilo kakav postupak, očekujemo danas.

Niz slučajeva prevarenih radnika u Rusiji

Slučaj radnika koji su u Rusiju otišli preko Radik stroja samo je poslednji u nizu primera prevarenih građevinaca.

Javnost je o ovom problemu prvi put saznala protekle zime kada je 27 srpskih građevinaca ostalo faktički zarobljeno u Sočiju, pošto im poslodavci kod kojih su radili na crno nisu dali zarađene plate, zbog čega nisu imali novca ni da se vrate kući. Kasnije je otkrivena i druga grupa od stotinak radnika koji su živeli u potpuno nehumanim uslovima, a neki od njih su na kraju bili čak i uhapšeni, pošto nisu imali radna dokumenta. Vlada Srbije je tada bila prinuđena da reaguje i da obezbedi povratak građevinaca, pa je tada uhapšen i vlasnik agencije preko koje su građevinci otišli u Soči. Međutim, očito da nakon tog slučaja ništa nije urađeno na sistemskom rešenju problema, pošto se ista situacija ponovila i sada.

Saveti Ministarstva rada

U Ministarstvu rada građanima savetuju da provere da li agencija koja posreduje u zapošljavanju poseduje dozvolu za rad izdatu od strane ovog ministarstva. Spisak registrovanih agencija za zapošljavanje se nalazi na internet stranici Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Radnik pre odlaska treba da ima potpisan ugovor o radu kao i dozvole za rad i boravak u inostranstvu. Potrebno je proveriti uslove iz ugovora, odnosno da li je obezbeđena zaštita radnika, troškovi prevoza i smeštaja i zdravstveno osiguranje – napominju u ovom ministarstvu.

Lažna obećanja posrednika

Radnicima koji su se obratili Radik stroju za pronalaženje posla na moskovskim gradilištima predstavnici te firme su, kako kaže naša sagovornica, obećali avionske karte, radne dozvole na period od šest meseci do godinu dana i zaradu od pet do sedam dolara po satu.

– Od svih navedenih obećanja dobili su samo avionske karte i turističku vizu u trajanju od tri meseca u slučaju mog supruga. Po dolasku su im predstavnici ove firme kazali da su radne dozvole u postupku izrade, te da će brzina njihovog dobijanja i eventualnog produženja zavisiti od njihovog učinka na gradilištu – objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari