Biljana Stepanović: Prosečna plata u Srbiji je među najnižima u regionu 1Foto: FoNet/Marija Djoković

Glavna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović ocenila je večeras da se pokušajima demantovanja Eurostata, koji je Srbiju svrstio među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi, zapravo demantuje elementarna stvarnost u našoj zemlji.

„Ovde se demantuje elementarna stvarnost. Vi hoćete da demantujete Eurostat koji te podatke prati i koji nema potrebe da laže ili da pravi kampanju protiv ove vlasti, a onda vi izađete i govorite da ste tigar i da ste najbolji u regionu i takve neke besmislice, a činjenice su druge“, rekla je Stepanović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Ona je podsetila da je zvanična inflacija u našoj zemlji 15 posto i upitala kako je ona „uvezena“, ako je u drugim zemljama manja.

„Ljudi sve više moraju da se bore za opstanak, a prosečna plata u Srbiji je među najnižima u regionu“, istakla je Stepanović.

„Zemlje koje su nekada bile siromašnije od nas, danas su bogatije“, dodala je još glavna urednica Nove ekonomije.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je ocenila da radnici u Srbiji „ćute“ i da je do toga doveo niz poteza vlasti.

„Radnici u Srbiji nisu zaćutali preko noći, već je do toga doveo splet okolnosti i poteza koje je vlast preduzimala, te su radnici shvatili da im je bolje da ćute nego da se bune“, rekla je ona u emisiji „Među nama“.

Ona je kao primer navela i slučaj Geozavoda, gde su sindikati ukazivali na probleme, a na kraju su „predsednici tri sindikata bili suspendovani“.

„Zašto su radnici zaćutali? Postojao je niz poteza. Pre svega, jedan broj radnika radi u fleksibilnim oblicima zapošljavanja i to vlast potencira. Feksibilnost znači nesigurnost, ako se bunite nema šanse da vam ugovor o radu bude produžen. Drugo, mi danas u Srbiji imamo armiju radnika koju su se zaposlili preko partije. Partijskog zapošljavanja je bilo oduvek, ali ovi sada su prvaci sveta u tome“, rekla je Savić.

„Iamo i one koje ja nazivam ‘starim’ radnicima, koji su inače dobra radna snaga, a koji su u šoku sa ovim što im se dešava, kao što su ko su im šefovi, nadređeni ili ko su im ministri. Prirodna posledica je da su radnici zaćutali“, dodala je još ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari