Bimal iz Brčkog preuzeo somborsku fabriku ulja Novo sunce 1Foto: Stefana Savić

„Bimal grupa“ iz Brčkog (BiH) danas je saopštila da je završila postupak preuzimanja somborske uljare „Novo sunce“ i postala njen većinski vlasnik.

Najavljeno je da će u rekonstrukciju pogona, povećnje kapaciteta proizvodnje i proširenje asortimana investirati 35 miliona evra.

„Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regionu Zapadnog Balkana. Namera je da kompaniju ‘Bimal Sunce’ dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom“, rekao je Ilija Studen, predsednik Uprave „Studen grupe“ i generalni direktor „Bimala“.

Fabrika „Novo sunce“ prerađuje seme suncokreta i soje, dok se u brčanskoj fabrici „Bimal“ prerađuje i uljana repica.

Cilj „Bimala“ je da obe fabrike imaju identične proizvode, vrhunskog kvaliteta, od sve tri sirovine.

„Početna ulaganja u projekat ‘Bimal Sunce’ su 20 miliona evra. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići 35 miliona evra“, rekao je Studen.

„Bimal grupa“ će proizvodnjom u dve fabrike – u Brčkom i Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta: u Tursku i na Bliski istok.

„Veći proizvodni kapaciteti značiće čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gde ‘Bimal’ već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije“, saopštila je „Bimal grupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari