Sudeći prema medijskim izveštajima, u Austriji je u toku velika bitka za preuzimanje gradilišta i firmi kćerki Alpine Bau, donedavno druge po veličini građevinske firme u toj zemlji, koja je od prošle godine u kompletnom vlasništvu španske firme FCC.

Kao i gradilišta koja vodi Alpina u Srbiji, tako su i gradilišta te firme u Austriji obustavila rad, kad je stečajni upravnik Štefan Ril pokrenuo postupak njenog gašenja, ali Ril je juče, piše bečki Di prese, najavio da bi rad na gradilištima u Austriji već naredne nedelje trebalo da bude nastavljen. Gradilišta Alpine Bau u Srbiji ne pominju se ni u kom kontekstu. Njima rukovodi ogranak firme iz Austrije, pa bi se moglo pretpostaviti da se procedura bankrota i rasprodaje odnosi i na ovdašnje poslove. Dva računa tog ogranka u Unikredit banci blokirana su, a Štefan Ril je inače dao rok poveriocima Alpine da svoja potraživanja prijave do 16. avgusta ove godine. Danas nije u Beogradu našao sagovornika za odgovor na pitanje da li se to odnosi i na ovdašnje poverioce, a nema dostupnih podataka ni o tome koliko Alpine duguje ovdašnjim dobavljačima, a naročito podizvođačima. Među građevinarima se nezvanično čuje da duguje mnogo. U Mostogradnji u restrukturiranju su odbili da za novine govore o bilo kakvim svojim potraživanjima, pa i potraživanjima od Alpine jer smatraju da je slučaj Alpine problem investitora, odnosno države Srbije, a ne njihov.

Inače ni u Austriji nema pouzdanih procena koliko bi stečajna masa nakon velike rasprodaje Alpine mogla da iznosi, ali se prvobitno spekulisalo sa cifrom od 20 odsto koliko bi poverioci na kraju mogli da dobiju od firme koja duguje oko 1,9 milijardi evra, od toga više od milijarde dobavljačima i podizvođačima.

Najveća građevinska firma u Austriji i jedna od najvećih u Evropi, Štrabag protestovao je jer nije uključen u pregovore o prodaji gradilišta i firmi kćerki Alpine Bau GmbH o čemu, po saznanjima Štrabaga intenzivni pregovori već uveliko traju sa tri manje austrijske firme: Swietelsky, Hinteregger i Bodner. Štrabag i Porr , kao dve najveće građevinske firme u Austriji učestvovale su prošlog vikenda u pokušajima da se Alpine od gašenja spase velikim preuzimanjem, ali banke nisu bile spremne da tu operaciju garantuju, a i Štrabag i Porr nisu imale dovoljno vremena da procene rizike. Sad Štrabag protestuje što se ugovara prodaja Alpine njegovom konkurentima, a Štrabag kao najveća firma iz tog posla isključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari