Veliki dan za kriptovalute: SEC odobrio trgovanje hartijama vezanim za bitkoin na berzi 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Odluka američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) da odobri 11 finansijskih proizvoda vezanih za bitkoin, tzv. spot ETF (Exchange Traded Fund) otvara novo poglavlje u životu kriptovaluta, ali i finansijskih tržišta.

Posle skoro dve godine „kripto zime“ koju je obeležio pad vrednosti kriptovaluta, a pre svega bitkoina, ali još važnije pad interesovanja za nešto što se smatralo „novom velikom stvari“ u IT i finansijama usled brojnih masivnih bankrota i sa njima povezanih prevara investitora, finansijski derivat ETF iza kog stoji bitkoin je dostupan širokim slojevima investitora i to preko platformi nekih od najvećih svetskih finansijskih fondova.

To se pre svega odnosi na ogromne globalne fondove Blekrok (BlackRock) i Fideliti koji upravljaju imovinom od po više od 10 biliona (hiljada milijardi) dolara, ali i Grejskejl (Greyscale), fond koji je godinama pokušavao, sve do sada neuspešno, od SEC-a da dobije dozvolu za emitovanje ovih hartija.

Još 2013. godine braća Vinklevos, poznati u IT svetu kao vlasnici kriptoberze Gemini, ali još poznatiji po tome što su optužili Marka Cukerberga da im je ukrao ideju o Fejsbuku i dobili odštetu, podneli su prvi zahtev SEC-u za osnivanje bitkoin ETF-a.

Stvari je preokrenulo to što je sud prošle godine poništio odluku SEC-a kojom se odbija formiranje spot bitkoin ETF-a fondu Grejskejl. Uostalom u samom saopštenju predsednika SEC-a Gerija Genslera, on se poziva na sudske presude kao osnov za promenu politike glavnog berzanskog regulatora u SAD po pitanju spot bitkoin ETF-ova.

Inače, odluka koju su kriptoentuzijasti dugo čekali došla uporedo sa jednim drugim događajem vezanim za SEC. Naime, neko je hakovao nalog SEC-a na Tviteru, odnosno X-u, i nešto pre nego što je SEC nameravao, objavio da su odobreni ETF-ovi. FBI je otvorio istragu o ovom slučaju.

U prvom danu trgovine spot bitkoin ETF-ovima, specijalizovani portal Cointelegraph je sračunao da je uloženo više od 4,5 milijarde dolara u ove derivate. Samo ova tri velika fonda prometovala su skoro četiri milijarde dolara.

bitcoin
foto BETAPHOTO AP Photo/Kin Cheung, File

Očekuje se da ovo otvori vrata velikom broju institucionalnih investitora ka kriptovalutama. Neki od njih po propisima ne smeju da ulažu u bitkoin, ali smeju u hartije kojima se trguje na berzi.

Takođe, sada prilikom kupovine ovog fonda posao garantuje Njujorška berza. Osim toga ovi fondovi imaju toliko mnogo klijenta, od fizičkih lica do kompanija, da lako mogu da bitkoin učine lako dostupnim bilo kome u SAD.

Zanimljivo je da je jedan drugi investicioni div, Vangard, odlučio da neće dozvoliti da se preko njegovih platformi trguje hartijama iza kojih stoji bitkoin.

ETF (Exchange Traded Fund) je fond koji uglavnom ulaže u veći broj aseta i onda indeksom tog fonda može da se trguje na berzi. To omogućuje investitorima da kupovinom samo tog indeksa imaju diversifikovan portfolio. Bitkoin ETF je fond koji ulaže samo u bitkoin, dakle nema diversifikacije.

Tržište je očekivalo da će SEC odobriti bitkoin ETF, pogotovo što su moćni igrači poput Blekroka podneli zahtev, pa je još par dana pre odobrenja njegova vrednost skočila na preko 45.000 dolara. Ipak je juče u jednom trenutku cena dostigla 48.800 dolara, da bi se vratila na oko 45.000.

Međutim, izgleda da je ovo imalo veći uticaj na cenu etereuma, druge po veličini kriptovalute. Cena jednog etera je bila oko 2.200 dolara pre objave, a skočila je na skoro 2.700 nakon nje. Stručnjaci ocenjuju da tržište očekuje da su sledeći ETF-ovi koji ulažu u etereum.

Bitkoin je poslednjih nešto više od decenije retko koga ostavljao ravnodušnim. Jedni su postali posvećenici jedine neinflatorne, od vlada nezavisne valute, virtuelnog zlata, dok su ga drugi proglasili prevarom.

Recimo Keti Vud, vlasnica ARK investicionog fonda, ocenila je juče da će prema njenom osnovnom scenariju bitkoin do 2030. godine dostići cenu od 600.000 dolara, a u optimističkom 1,5 milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari