Bivši radnici PKB traže svoje akcije (VIDEO) 1Foto:Selena Kosorić

Stotinak bivših radnika PKB-a, uglavnom sadašnjih penzionera, protestovalo je danas oko podneva ispred Predsedništva, a potom se sakupilo ispred Ministarstva privrede gde je njihova delegacija imala zakazan sastanak sa ministrom Goranom Kneževićem.

Oni su danas blokirali Ulicu kralja Milana i tražili da im se prizna pravo na akcije tog preduzeća koje su se, “administrativnom greškom” izgubile tokom 2009. godine, kada su državne akcije PKB-a prenete na Grad Beograd.

– Sastanak je bio ugovoren pre deset dana, kada smo bili primljeni u Vladu Srbije ali državni javni pravobranilac tada nije bio prisutan.

Sada jeste, ali smo od njega dobili negativan odgovor, odnosno naš zahtev da se kroz vansudsko poravnanje obeštete radnici koji su ne samo ostali bez zakonom utvrđenih udela u svom preduzeću, nego zbog tog vlasništva nisu imali pravo ni da upišu paket besplatnih akcija. Ukupan iznos potraživanja oko 1.500 bivših radnika vredi oko tri miliona evra – kaže za Danas advokat Udruženja prenzionera PKB-a Saša Gemaljević.

Prema njegovim rečima, odgovor koji su dobili u Ministartsvu privrede glasio je “ako bismo vam izašli u susret, otišli bismo u zatvor”, ali bez obrazloženja koji bi to zakon bio prekršen.

– U zatvor bi državni funkcioneri pre trebalo da odu na osnovu zaključka koji je 2015. potpisao tada premijer Aleksandar Vučić, a kojim je Javnom pravobranilaštvu naloženo da ne pokreće upravne sporove protiv drugostepenih rešenja tadašnjeg Ministartsva za građevinarstvo.

Tim rešenjima je državno poljoprivredno zemljište na kome je PKB imao pravo korišćenja nezakonito uknjiženo kao privatno zemljište tog preduzeća, čime je otvoren put da se zaključi ugovor sa Al Dahrom – kaže Gemaljević i podseća da Zakon o poljoprivrednom zemljištu zabranjuje da se trećim licima prodaju parcele u državnom vlasništvu.

Predsednik Udruženja bivših radnika PKB Milinko Miladinović najavljuje da će protest nastaviti i sutra u podne, takođe blokadom Ulice kralja Milana, a trajaće sve dok ih ne primi predsednik Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.