Blagi oporavak avio saobraćaja: Samo u dve države EU broj komercijalnih letova veći nego pre pandemije 1Foto: EPA-EFE/ TOMS KALNINS

Broj komercijalnih letova u EU u avgustu porastao je za 25 odsto u poređenju sa avgustom prošle godine, objavio je Eurostat.

Ovo je i dalje ispod nivoa pre pandemije, ali se jaz polako smanjuje, ovog avgusta letova je u EU bila 14 odsto manje u poređenju sa avgustom 2019. godine.

Komercijalnih letova je u avgustu, prema podacima Eurostata, bilo 596.930, prošlog avgusta ih je bilo 478.996, a avgusta 2019. takvih letova je bilo 695.912.

Samo dve zemlje EU zabeležile su veći broj komercijalnih letova u avgustu ove u odnosu na poslednji avgust pre pandemije i to su Grčka, gde ih je bilo pet odsto više i Luksemburg (dva odsto).

Najveći pad broja letova zabeležen je u Sloveniji i to za 42 odsto, Letoniji za 39 i Finskoj za 31 odsto.

Pojedini aerodromi u EU zabeležili su povećanje broja komercijalnih letova u odnosu na 2019, najviše od svih Napoli Kapodičino, Kerkira Janis Kapodistrias i Santorini.

S druge strane, najveći pad broja komercijalnih letova zabeležen je u Frankfurtu na Majni, gde je bilo za 23 odsto manje letova u poređenju sa avgustom 2019, Milanu Malpensi ih je bilo za 34 odsto manje i Fjumičinu u Rimu gde je ovog avgusta bilo 27 odsto letova manje nego avgusta pre tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari