Blagi pad Belexa, akcije Komercijalne banke u fokusu investitora 1Foto: Aleksandar Veljković

Protekla trgovačka sedmica donela je blagi pad domaćeg tržišta akcija i najmanji promet od početka jula, pre svega usled slabije trgovine državnim obveznicama.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 833,1 milion dinara (6,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,7 odsto na 724,4 poena. Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) kojom se trgovalo na nivou od oko 1.900 dinara. Ukupan promet ostvaren u trgovanju tom hartijom od vrednosti dostigao je 57,9 miliona dinara. Od početka godine akcije Komercijalne skočile su 9,3 odsto, u velikoj meri usled promene poslovnog trenda odnosno odsustva velikih troškova otpisa koji su obeležili poslovanje te, druge po veličini, banke na domaćem tržištu.

Naftna industrija Srbije (NIIS) okončala je prošlonedeljno trgovanje na nivou od 699 dinara, uz promet od 31,2 miliona dinara, koji je mahom ostvaren na ceni od 700 dinara. Iako u tekućoj godini NIS beleži značajno bolje rezultate nego lani, pre svega usled više cene sirove nafte, akcije te kompanije su u 2017. u minusu od 5,5 odsto. NIS bi ove sedmice trebalo akcionarima da isplati i ovogodišnju dividendu od 24,66 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,5 odsto. Energoprojekt holding (ENHL) ostavio je iza sebe veoma turbulentnu sedmicu u kojoj su se akcije ove kompanije kretale u rasponu od 1.171 do 1.300 dinara. Ovo građevinsko preduzeće, preuzeto nedavno od znatno manjeg rivala Napred razvoja, nedelju je okončao na nivou od 1.210 dinara što je gotovo 20 procenata niže u odnosu na cenu iz ponude za preuzimanje. Novi većinski vlasnik je podneo zahtev za održavanje vanredne sednice skupštine akcionara za 1. septembar kada će Energoprojekt holding dobiti i novu upravu.

Messer Tehnogas (TGAS) se takođe našao među prometnijim papirima (ostvaren promet od 7,3 miliona dinara), uz rast cene (12.182 dinara) od gotovo sedam odsto. Ova kompanija je u petak objavila da je u prvih šest meseci zabeležila rast prihoda od 6,6 odsto na 4,3 milijarde dinara, dok je neto dobit uvećana 18,5 procenata premašivši milijardu dinara. Za Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ovo je bila jedna od skromnijih trgovačkih sedmica – akcije su vredele 1.346 dinara, i za tri do četiri odsto bile su ispod ovogodišnjeg maksimuma postignutog sredinom marta. Vrednost akcija gornjomilanovačkog Metalca (MTLC), koji će ove sedmice objaviti konsolidovane finansijske izveštaje za prvih šest meseci, skočila je 3,3 odsto – na 1.901 dinar što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju tom hartijom.

Dobitnik nedelje

Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) ispratile su uzlazni trend običnih akcija tog emitenta, koji traje već nekoliko nedelja, dok su ih protekle sedmice znatno nadmašile. Ove hartije od vrednosti, koje ne nose pravo glasa, porasle su za 11,8 procenata na 950 dinara. Vlasnicima tih akcija Skupština Komercijalne banke odobrila je dividendu u bruto iznosu od 45 dinara što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 4,7 odsto.

Gubitnik nedelje

Akcije bečejskog Sojaproteina (SJPT) nastavile su kretanje silaznom putanjom. Taj trend je ovoj kompaniji u tekućoj godini odneo više od polovine tržišne kapitalizacije. „Soja“ je prošle sedmice oslabila 24,3 odsto – vrednost akcija pala je na 281 dinar, dok je tržišna kapitalizacija kompanije pala na 4,2 milijarde dinara (oko 35 miliona evra). Sojaprotein će danas objaviti kvartalne izveštaje za period april-jun koji će pokazati da li je kompanija uspela da prekine negativan trend poslovanja koji traje već tri tromesečja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari