Sindikat zaposlenih u GIK „1. maj“ i direktor te firme Velimir Radenović postigli su sinoć nakon višesatnih pregovora načelni dogovor o zahtevima radnika vezanih, pre svega, za isplatu zaostalih zarada, ali sporazum ipak nije potpisan. Verifikacija sporazuma odložena je za danas ili sutra, dok se o sinoćnjem dogovoru ne izjasni i većinski vlasnik „1. maj“ Milomir Joksimović, zvani Miša Omega.

Prema sinoćnom dogovoru radnika i poslovodstva poslodavac „1. maja“ treba do petka, 18. decembra da obezbedi novac za isplatu zaostalih zarada u vrednosti od 38 miliona dinara. Plate do aprila biće isplaćivane prema platnom spisku u neto iznosu, a od aprila do novembra linearno po 16.000 dinara. Poslodavac treba za sve zaposlene da obezbedi zdravstveno osiguranje, odnosno overu zdravstvenih knjižica do 1. marta naredne godine. Za petoro radnika koji su stekli uslov za penziju radni staž će biti povezan odmah, dok će doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje za ostale radnike biti uplaćeni do 1. marta. Predsednik Sindikata „1. maj“ Novica Marković rekao je sinoć da su radnici te firme u načelu prihvatili dogovor sa poslovodstvom preduzeća, ali da se boje da većinski vlasnik ponovo ne izigra dogovor što se do sada dešavalo u nekoliko navrata. Direktor firme Velimir Radenović tvrdi, pak, da su radnici u sinoćnim pregovorima izašli i sa nekim novim zahtevima zbog čega sporazum nije mogao da bude potpisan. On kaže da su sporne isplate zarada za novembar, kao i to da li će država da dozvoli odlaganje uplate doprinosa za PIO do 1. marta naredne godine.

Radnici „1. maja“ ostaće na pruzi Beograd – Niš do petka, do kada bi, prema obećanju poslovodstva, trebalo da im budu isplaćene zaostale zarade. Ukoliko im u petak budu isplaćene zaostale zarade, radnici će se povući sa pruge i stupiti u pregovore sa poslovodstvom o ostalim zahtevima vezanim za izradu socijalnog pregovora za prekobrojne građevince i ponovno pokretanje proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari