Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja prodaje društva Politika novine i magazini (PNM) ruskoj firmi Ist medija grupa, povezanoj sa šabačkim koncernom Farmakom MB, navodi se u saopštenju za javnost koje je objavljeno na sajtu Komisije.


„Komisija će ispitati da li je prodaja PNM izvršena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, kao i da li su se stekli uslovi za prodaju dela vlasništva“, navodi se u saopštenju.

Naime, ta institucija je pretpostavila da je Farmakom MB, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, preko povezanog društva Ist medija grupa, kupovinom 50 odsto udela u PNM-u od nemačkog VAC-a (Westdeutsche allgemeine Zeitung Mediengruppe), stekao zajedničku kontrolu nad tim društvom, a da nije prijavio koncentraciju, na šta je obavezan zakonom. Ukoliko bude utvrđeno da za koncentraciju nije izdato odobrenje, Komisija može da raskine ugovor, otuđi akcije i uspostavi stanje pre koncentracije.

S obzirom na javno dostupne informacije, Komisija je očekivala da potencijalni vlasnik pre sticanja svojine nad akcijama prijavi nameru i zatraži saglasnost atimonopolske komisije, ali se to nije dogodilo. „Komisija je ipak, bez odlaganja, od dana registracije promene člana društva u Agenciji za privredne registre preduzela brojne aktivnosti u vezi sa predmetnom transakcijom, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom. Komisija je na osnovu javno dostupnih informacija i rezultata dobijenih nakon preduzetih aktivnosti, osnovano pretpostavila da je postojala obaveza društva Koncern Farmakom M.B. Šabac da prijavi predmetnu koncentraciju“, navodi se na sajtu i dodaje da će Komisija u postupku utvrditi činjenično stanje i ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama člana 61 i 63 Zakona.

Komisija će takođe ispitati da li su se stekli uslovi za primenu mere dekoncentracije iz člana 67 Zakona, kao i mere zaštite konkurencije iz člana 68 stav 1 tačka 4 Zakona.

Podsetimo, nemačka medijska grupacija VAC je u martu 2012. uputila ponudu Politici ad, kao drugom suvlasniku društva Politika novine i magazini, da po pravu preče kupovine otkupi njegov udeo za 4,7 miliona evra. Politika je potvrdila da je obaveštenje o nameri VAC-a primila, ali to pravo nije iskoristila. Inače, VAC je udeo od 50 odsto u Politici stekao po osnovu zajedničkog ulaganja u okviru kojega su osnovali preduzeće Politika novine i magazini, gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga. Svoj udeo u novoosnovanom društvu VAC je preneo na svoje povezano pravno lice Ost holding GmbH iz Beča, preko koga je sredinom 2012. zaključio ugovor o

kupoprodaji svog udela u PNM sa Ist medija grupom iz Moskve. Komisija je utvrdila da je ruska firma kupovinom stekla vlasništvo nad 50 odsto udela u PNM.

Takođe, Komisija se bavila i statusom kupca, pa je utvrdila da je Ist medija grupa osnovana u januaru 2012. sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja. Kao osnivači stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Komisija je, međutim, na osnovu nezvaničnih podataka utvrdila da su ta lica povezana s Farmakomom i njegovim vlasnikom Bogićevićem.

Komisija navodi i da je prema kupoprodajnom ugovoru, kupac VAC-u isplatio četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.

Nepoznato

„Na krajnje precizne upite, Komisija je, uglavnom, dobila nepotpune ili nedovoljno jasne odgovore, tako da ne raspolaže direktnim dokazima koji upućuju na povezanost kupca s društvom Farmakom, što će Komisija utvrditi tokom ispitnog postupka“, navodi se i zaključku o pokretanju postupka utvrđivanja koncentracije u Politika novinama i magazinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari