Bor: Gotovo sve zlatne poluge u trezoru Narodne banke Srbije proizvedene su u Ziđinu 1Ilustracija Foto: Srbija Ziđin Koper

Srbija je, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima Narodne banke Srbije.

Gotovo sva količina „žutog metala“ kojom je Srbija na 54. mestu u svetu, proizvedena je u nekadašnjem RTB Bor, danas Srbija Ziđin Koper.

Prema oceni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara, zlato je najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim vremenima u čitavom svetu kao sada, zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

U minulih šest godina Srbija je znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila pomak za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato.

Prema podacima nadležnih, 2016. godine u trezorima Narodne banke Srbije bilo je 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mesto u svetu.

Kao i tada i danas je lider u regionu po količini zlata, s tim da je to vođstvo sada ubedljivije.

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima Narodne banke Srbije.

Iza Srbije, na Balkanu, je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata.

Gotovo sva količina ovog plemenitog metala, koja našu zemlju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena je u nekadašnjem RTB Bor, a sada u Srbija Ziđin Koper.

U Boru se zlato proizvodi od osnivanja rudnika 1903. godine, a zvanična statistika o dobijenoj količini žutog metala vodi se od 1938. godine. Od tada do decembra 2018. u nekadašnjem RTB Bor proizvedeno je oko 160 tona zlata – rekli su nam nadležni u Srbija Ziđin Koper.

Objašnjavaju da su evidenciju o proizvodnji zlata su pre 1938. vodili Francuzi, jer je rudnik bio u njihovim rukama.

Kažu i da je francuska kompanija u to vreme slobodno raspolagala plemenitim metalima, kao i da postoje podaci da je do 1935. godine iz Borskog rudnika izvezeno 16 tona zlata.

Stanje je izmenjeno tek 1934. godine kada je Uredbom o nadzoru proizvodnje i upotrebi plemenitih metala, pravo otkupa, i to po cenama na Londonskoj berzi, dobila Narodna banka Jugoslavije.

I danas, shodno srpskim zakonima, celokupna količina proizvedenog zlata, mora najpre da se ponudi Narodnoj banci Srbije.

Praktično to znači da Srbija Ziđin Koper, koja je od decembra 2018. zaključenjem ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom preuzela 63 odsto vlasništva nad nekadašnjim RTB Bor, zlato proizvedeno u Boru u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji, mora najpre da ponudi Narodnoj banci Srbije.

A tek u slučaju da ona odbije da ga otkupi po berzanskoj ceni, Srbija Ziđin Koper mogla bi da traži dozvolu za izvoz, što se do sada nije desilo.

Ova kineska kompanija je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala pet tona i 742 kilograma zlata, a od početka ove 852 kilograma zlata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari