Borović: Minimalna potrošačka korpa predviđa 281,3 dinara dnevno za hranu po članu domaćinstva 1Foto: Shutterstock / Dziurek

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović rekao je danas da je minimalna potrošačka korpa Ministarstva trgovine Srbije za tročlano domaćinstvo za maj koštala 51.875 dinara, što znači da je dnevno svakom članu na raspolaganju bilo 281,3 dinara za hranu.

On je, kako je saopštila ta stranka, rekao da oni koji su određivali iznos minimalne potrošačke korpe očigledno nisu imali mnogo kontakta sa realnošću.

„Da su imali kontakt, znali bi da je ta korpa osnovnih namirnica recept za gladovanje i odricanje jer je za zdravstvo predviđeno 583 dinara po članu mesečno, za obrazovanje 132 dinara mesečno, za transport 28 dinara dnevno po članu domaćinstva, za internet i telefone 1.023 dinara mesečno po domaćinstvu, a za odeću i obuću 1.307 dinara mesečno za domaćinstvo“, rekao je Borović.

Minimalnu zaradu, koja iznosi 40.020 dinara, prima, prema njegovim rečima, oko pola miliona zaposlenih i neće dostići taj iznos minimalne korpe, čak i ako vlada ispuni zahtev sindikata o povećanju od 20 odsto.

On je istakao da su penzioneri u još goroj situaciji jer prosečnu penziju od 37.811 prima čak 60 odsto penzionera, a 250.000 starijih od 65 godine ne prima nikakve penzije.

„Ako tome dodamo da 44,8 odsto radno sposobnog stanovništva od 15 do 64 godine nema nikakva primanja, onda možemo oceniti da je ovo vreme gladovanja ili u najboljem slučaju pukog preživljavanja“, zaključio je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari