Borović (Narodna stranka): Rebalansom do kriznog budžeta 1Foto: N1

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije, Borislav Borović, izjavio je danas da predstojeći rebalans državnog budžeta Srbije mora imati karakter kriznog budžeta zbog „neizvesne jeseni i zime koji čekaju i Srbiju“, sa ozbiljnim redukovanjem svih troškova koji nisu neophodni za funkcionisanje države.

Borović je u pisanoj izjavi naveo da je Vlada napravila „neoprostive greške kod funkcionisanja sistema poput EPS-a, koje su koštale državu milijarde evra samo u ovoj godini i doveli nas u poziciju uvoznika struje po visokim cenama i neizvesnim snadbevanjem“.

„Ali država sada mora kroz rebalans naći način da obezbedi novac za nabavku tih energenata pre svega, pomoć agraru i ugroženom stanovništvu kroz elemente fiskalne politike. Preraspodela u korist agrara daje efekte sa odloženim dejstvom zbog karaktera poljoprivredne proizvodnje, ali je neophodna jer će globalna kriza hrane biti prisutna i tokom sledeće i svih sledećih godina“, kazao je Borović.

Dodao je da će „svaki dinar biti važan za ove namene“ i da nema „malih“ budžetskih stavki za ovu svrhu.

„Šta će Srbiji pet potpredsednika Vlade i dva ministra bez portfelja, sa svitom birokrata u njihovim kabinetima? Šta će nam troškovi za medije za promociju Vlade, za usavršavanje postavljenih lica, za Vladine kancelarije koje niču kao pečurke posle kiše? Ali svakako u ovakvoj situaciji nema mesta ni za gradnju Nacionalnog i ostalih stadiona, za nastavak izgradnje auto-puta ka Prištini, za nabavku službenih automobila, subvencije stranim investitorima, nepovratna sredstva firmama bliskim režimu, rušenje Sajma u korist Beograda na vodi“, rekao je Borović.

On je istakao da će poslanici Narodne stranke konkretna rešenja za te probleme izneti u Skupštini Srbije kada se bude raspravljalo o budžetima sa ovu i sledeću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari