Borović: Srbija je siromašna zemlja, 60 odsto penzionera prima manje od prosečne penzije 1Foto: N1

Srbija je nažalost siromašna zemlja, jer bez obzira na prirodna bogatstva koja ima, po ekonomskim pokazateljima ona je danas među najsiromašnijim državama Evrope, izjavio je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Mereno BDP-om po glavi stanovnika, od zemalja bivše Jugoslavije siromašnije od nje su samo Severna Makedonija i BiH, a u širem regiona Balkana još samo Albanija, ali i tako nizak prosečni BDP po stanovniku od 9.393 dolara za 2022. godinu, prema podacima Svetske banke, je nedostupan većini stanovnika zbog dramatičnog raslojavanja unutar društva, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

Istakao je da se raslojavanje vidi i po zaradama stanovništva i ukazao da su bez zarada zvanično nezaposleni i oni koji ne pripadaju ni nezaposlenim ni zaposlenim, a radi se o takozvanom radno neaktivnom stanovništvu, kojeg je prvom kvartalu ove godine bilo čak 44,8 odsto u starosnoj grupi između 15 i 64 godine.

Od onih koji imaju zaradu, gotovo dve trećine ne dostižu prosečan neto iznos, koji je za maj iznosio 86.220 dinara, a medijalnu neto zaradu od 66.244 dinara ne ostvaruje 50 odsto zaposlenih.

„Još dramatičnija slika je kod penzionera, jer gotovo 60 odsto prima manje od prosečne penzije, koja iznosi 37.811 dinara, 45 odsto prima između najniže i prosečne penzije, a najniži iznos od 14.000 dinara i manje prima oko 12,3 odsto penzionera“, istakao je Borović.

Na sve to, dodao je, imamo inflaciju od 13,7 odsto, koja je praktično porez za siromašne, jer najviše pogađa one sa najmanjim primanjima. Rast cena hrane od 23 odsto i povrća od 40,4 odsto je veći od međugodišnje inflacije, a to je ono što procentualno odnosi najveći deo budžeta najsiromašnijim građanima.

Standard većine građana je toliko loš da oni nemaju drugi način da prežive, ili da plate račune, nego da uzimaju keš kredite, koji su sada ubedljivo najnepovoljni. Trenutno dug građana prema bankama iznosi 12,7 milijardi evra i on raste, pa je u maju bio 2,5 odsto veći nego u aprilu, ukazao je Borović.

On naglašava da su u Srbiji bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, i ističe da vlast podstiče svojom antiekonomskom i antisocijalnom politikom taj jaz.

Čak su i strani radnici privilegovani u odnosu na domaće, jer poslodavac za njih ima umanjenje od 70 odsto osnovice na koje se računaju porezi i doprinosi, pa na taj način radnici sa najnižim zaradama, pa i minimalnim, finansiraju poreze i doprinose stranaca, naveo je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari