eps, tentfoto (BETAPHOTO/JP EPS/MO)

Srbija utroši tri do četiri puta više energije od država članica Evropske unije (EU) za ostvarenje istog ekonomskog rezultata, a energija se rasipa u proizvodnji i prenosu, kao i kroz potrošnju, rečeno je danas u debati „Zeleni razgovori: Lokalna adresa energetske i klimatske politike“, u organizaciji Beogradske otvorene škole (BOŠ).

U slučaju Srbije, napuštanje uglja neće biti nimalo lako uzevši u obzir meru u kojoj se energetski sistem oslanja na lignit, pre svega za proizvodnju električne energije.

Po tom parametru, Srbija se nalazi na visokom šestom mestu na svetu, jer oko 70 odsto električne energije dobija iz lignita, dodaje se u saopštenju BOŠ.

Energija se rasipa kako u proizvodnji i prenosu, tako i kroz potrošnju, posebno uzevši u obzir loše stanje termoizolacije u domaćinstvima, dok je termoelektrana „Nikola Tesla“ jedan je od najvećih emitera sumpor-dioksida u svetu.

Na skupu je najavljeno i da će do kraja godine država usvojiti dokument od koga će zavisiti cene po kojima će se domaćinstva i privreda snabdevati energijom, kako će se grejati i na koji način će se renovirati zgrade.

Taj dokument – Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, određivaće snabdevanje privrede energijom, uključivanje građana u pitanje energetske tranzicije, a uticaće i na to da li će i na koji način država pomoći najugroženijim sugrađanima da podmire svoje potrebe za električnom i toplotnom energijom i obezbede svoje elementarne potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari