Bregu: RCC u januaru pokreće prvo regionalno takmičenje za inovacije 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Savet za regionalnu saradnju (RCC) će u januaru 2022. godine pokrenuti prvo regionalno takmičenje za inovacije čiji je cilj da se ohrabre mladi inovatori sa univerziteta širom regiona, rekla je danas generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Ona je navela da između 90 i 95 odsto startap firmi širom sveta propadne tokom prvih pet godina rada, što pokazuje da dobra ideja ne znači mnogo bez puno truda, istrajnosti i odgovarajućih podsticaja.

„Bez neuspeha nema ni inovacije i kreativnosti. Želimo ohrabriti pametne i kreativne mlade ljude sa Zapadnog Balkana da riskiraju i pokušaju“, rekla je Bregu u Skoplju na otvaranju prvog Foruma Zapadnog Balkana posvećenog novim inovacijama i poslovanju „Western Balkans Butterfly Innovation and Business Forum“ u Skoplju.

Zapadni Balkan je rangiran iza Evropske unije na globalnom indeksu inovacija preduzeća i zauzima izmedju 50. i 84. mesta, navela je Bregu i dodala da mali, gotovo neprimetni pomaci mogu tokom godina doneti promenu.

Veliki broj značajnih pomaka može se naći u oblasti proizvodnje hrane, turizma, kreativne i proizvodne industrije na Zapadnom Balkanu, a uspešna inovativna preduzeća, sa novim vrednostima predstavljaju važan alat za transformaciju našeg regiona.

Forum, koji je organizovao RCC u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN), posvećen je uspešnim pričama o inovacijama iz našeg regiona. Obuhvata širok raspon učesnika, od svetski priznatih brzorastućih preduzeća do malih, inovativnih inicijativa u ranoj fazi razvoja kojima se daje prilika da predstave svoj rad i da se povežu sa potencijalnim investitorima.

Uprkos ogromnom potencijalu, inovacije ne mogu same da napreduju. Prema istraživanju Balkan barometra, samo je jedno od pet preduzeća u regionu dobilo finansijsku pomoć za inovacijske aktivnosti tokom 2020. godine. Šest ekonomija Zapadnog Balkana ulaže prosečno manje od 0,5 posto BDP-a u istraživanja i razvoj.

Inovacijski napori bi u budućnosti trebalo da budu više usmereni na sektore i aktivnosti koje nose dodatu vrednost, a to su sektori koje su vlade iz regiona prepoznale u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i Zelenog programa za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari