Bregu: Uspeh balkanskog sporazuma o snižavanju cene rominga treba nastaviti 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je danas pozdravila rezultat stupanja na snagu regionalnog sporazuma kojim su smanjene cene usluge rominga na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju RCC navodi da je na sastanku ministara za informacione i komunikacione tehnologije pod nazivom „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“, koji je danas organizovao RCC, Bregu rekla da je promet podataka u romingu povećan za više od 60 odsto, dok se u julu 2021. godine za šest zemalja Zapadnog Balkana očekuje potpuno ukidanje naplate usluge rominga.

„Ovaj sporazum je jedan od nekoliko konkretnih dostignuća Regionalnog ekonomskog prostora koji je imao ogroman uticaj na živote građana i koji je pokazao da region može da sarađuje izvan političkih osetljivosti“, navela Bregu.

Po rezultatima Balkan barometra iz 2020. godine, 35 odsto građana Zapadnog Balkana uštedelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cena rominga, a korišćenje interneta raste, kaže se u saopštenju.

Savet je saopštio da je Bregu rekla da se snaga informacionih i komunikacionih tehnologija i interneta pokazala tokom pandemije.

S tim u vezi je prvi „Regionalni Balkaton“ – regionalno takmičenje za digitalna inovativna i praktičnih poslovna rešenja.

Bregu je rekla da smatra da društveno-ekonomski oporavak regiona od pandemije mora pratiti principe digitalne transformacije i prelaska na „zelenu privredu“ što traže i građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari