Brnabić: Cilj nove usluge "Moji podaci za banku" da građani ne budu "kuriri" za državu i lokalnu samoupravu 1Foto: Zoran Mrđa

Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-Upravu predstavila je danas novu uslugu „Moji podaci za banku“, kojom se uvodi saradnja javne uprave i banaka, privrede, tako što će građani na portalu e-Uprave moći da svoje dokumente proslede banci od koje traže ponudu za kredit.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je cilj da država bude servis svojih građana, kao i da građani ne budu „kuriri“ za državu i lokalnu samoupravu.

Podsećajući da je kao ministarka državne uprave pustila u rad uslugu razmene podataka između državnih organa, Brnabić je rekla da je do sada razmenjeno 40 miliona podataka i dokumenata.

Rutinski puštamo nove usluge, ali je ova posebno važno jer puštamo prvu uslugu saradnje javne uprave i privrede. Odgovorna vlada je spremna da olakša sve što je moguće građanima da završe svoj posao, rekla je Brnabić.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je cilj da se promoviše kontinuirana digitalna transformacija društva i ekonomije.

Tabaković je rekla da Srbija ima 3,2 korisnika elektronskog bankarstva, a 2,3 miliona korisnika mobilnog bankarstva.

To je rast, u odnosu na prvo tromesečje 2020. godine, 14,45 odsto elektronskog bankarstva, odnosno rast od 29 odsto mobilnog bankarstva, rekla je ona i dodala da je vrednost transakcija građana i privrede elektronskim bankarstvom 22 miliona dinara, dok mobilno bankarstvo beleži transakcije vredne 519 milijardi dinara.

Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da građani godišnje apliciraju za dva miliona gotovinskih kredita, a ako to čine u banci u kojoj nemaju račun moraju da fizički obiđu pet do 10 institucija.

Brnabić: Cilj nove usluge "Moji podaci za banku" da građani ne budu "kuriri" za državu i lokalnu samoupravu 2
Foto: Zoran Mrđa

Uslugom na e-Upravi, rekao je Vasić, ušteda je 10 do 20 miliona sati ili 30 do 60 miliona evra, odnosno 180 miliona papira, odnosno 900 tona.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da je ovo prva usluga koja je urađena za banke i svoja dokumenta bankama mogu da proslede „e-građani“ koji se prijavljuju na e-Upravi sa najvišim ili srednjim stepenom sigurnosti.

Jovanović je rekao da se za sada mogu izabrati ponude Mobi banke, Eurobanke i Sberbanke, objašnjavajući korak po korak kako se pokreće usluga.

Predsednica Izvršnog odbora Mobi banke Marija Popović ocenila je da je ovo prvi projekat saradnje privatnog i javnog sektora i da on predstavlja prekretnicu u procesu digitalizacije u Srbiji.

Ona je zahvalila guvernerki NBS na svemu što je uradila za stabilnost bankarskog sektora.

Tabaković: Naknade za obradu kredita problem samo u Srbiji

Brnabić: Cilj nove usluge "Moji podaci za banku" da građani ne budu "kuriri" za državu i lokalnu samoupravu 3
Foto: Zoran Mrđa

Narodna banka Srbije (NBS) nema nameru da ulazi u polemiku sa onima koji uvek nađu način da imaju neki profitabilan posao, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković, ali je ukazala kako svi zaboravljaju presudu u Evropi protiv jedne banke koja kaže da su naknade za obradu kredita zakonite.

Tabaković je novinarima u NBS, gde je predstavljena nova usluga e-Uprave, rekla da će rejting Srbije, kojem je bila nadomak pre pandemije, sada uniziti hajka protiv bankarskog i finansijskog sektora i problem sa naknadama za obardu kredita koje postoje 20 godina.

To je problem samo u Srbiji, a svi zaboravljaju presuda u Evropi jednoj od banaka, da su naknade zakonite. Ne mešam se u rad sudova, ali neću dopustiti nikom da od Srbiju od poželjne investicione destinacije pravi pravno nesigurno i nepoželjno mesto za ulagače, naglasila je Tabaković.

Ono što je Srbiju stavilo na mapu najinteresantnijih zemalja za investiranje svetu su pravna sigurnost i poslovni ambijent, naglasila je ona i predočila da zakoni k0oji važe od 2000. godine do danas „odjednom se dovode u pitanje“.

Narodna banka ima svoj stav, od 2006. godine, da efektivna kamatna stopa obuhvata sve troškove i da to treba da bude prikazano, rekla je Tabaković.

Ona je ukazala da su se pojedini advokati obraćali NBS da traže ugovor o kreditu kako bi mogli da tuže po tim završenim i otplaćenim ugovorima.

Kao da ovde ima nekoga da ne zna da se tužbe preprodaju za 20 evra, kao da ne znate da se po banderama lepe pozivi za tuženje banaka. Ima li neko od vas da ne zna da su banke deo privrede, upitala je Tabaković.

Zašto se stvara odijum prema bankama u Srbiji, to treba da pitate oni koji rade na tome, rekla je Tabaković i naglasila da za naknadu od 2.000 dinara, spor banku košta 48.000 dinara.

Zaključite ko uzima tu razliku od 2.000 do 48.000 dinara, istakla je Tabaković.

Brnabić: Imaćemo dodatne vesti o tome gde je Dragan Đilas sakrio novac koji je uzeo od građana

Nadležni organi rade svoj posao i mogu da kažem da je oko toga svaka reč istinita, odgovorila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na pitanje šta se događa sa navodima od marta da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas „sakrio“ 69 miliona evra u 13 zemalja na 57 računa.

Ohrabruje me što su neke ozbiljne zemlje, lideri u borbi protiv pranja novca, pokrenule slične istrage, rekla je Brnabić novinarima u Narodnoj banci Srbije gde je predstavljena nova usluga e-Uprave.

Imaćemo dodatne vesti o tome gde je Dragan Đilas sakrio novac koji je uzeo od građana, dok je bio na vlasti, kroz svoje četiri kompanije, rekla je Brnabić i navela da nije važno ko ima ovlašćenja na računu, Gojko Đilas ili Paskal Šmit, jer je činjenica da je to novac Dragana Đilasa.

Ona je istakla i da su četiri kompanije imale prihod od 2000. do 2003. godine dva miliona evra, naredne tri godine od 2004. do 2007. godine 179 miliona evra, a u periodu od 2008. do 2012. godine 332 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari