Brnabić: Do kraja dana otpremnine za 492 radnika "Fijata" 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Do kraja dana otpremnine će dobiti 492 radnika „Fijata“ koji su prihvatili taj vid obeštećenja kao tehnološki višak u kragujevačkoj fabrici, najavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je u Jutarnjem dnevinku Radio-televizije Srbije podsetila na dogovor radnika sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o iznosu otpremnina, naglasivši da „država nastavlja da se bori za sve ostale radnike“ i da je i poslednja tri dana razgovarala sa zvanilčnicima kompanije „Stelantis“.

„I naša i njihova želja je da ostane što više radnika od tih ostalih 1500“, rekla je Brnabić, tvrdeći da im je rekla kako moraju dodatno da poboljšaju ponudu.

Ta ponuda je, prema njenom objašnjenju, 3 + 1, šro podrazumeva tri meseca rada u Slovačkoj ili Poljskoj, a mesec dana u Kragujevcu.

Preostaje, kako je rekla Brnabić, da radnici i sinkdikati „iskomuniciraju“ tu ponudu kako bi se videlo da li ima dovoljno radnika koji su srpemni da je prihvate.

Premijerka je, komentarišući energetsku situaciju, rekla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade i da je „pitanje energetike danas političko pitanje“.

Jasno smo rekli da ćemo štiti i cene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede i gledaćemo da što duže izdržimo, rekla je Brnabić, naglasivši daje cena Srbije u ovom trenutku „tri do pet puta niža nego u EU“.

Ukoliko i moramo nešto da podižemo videćemo da to bude minimum, a neestra trošak i udar na džep građana i konkurentsnot priverde, rekla je Brnabić.

Novoj vladi energetika će biti glavna tema

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas će energetika biti glavna tema u agendi buduće vlade.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je pitanje energetike danas političko pitanje, navodeći da je „zahvaljujući kredibilitetu i vezama predsednika države Aleksandra Vučića, Srbija uspela da u kratkom roku obezbedi gasni aranžman sa Madjarskom“.

Mi smo jasno rekli da ćemo cene i kupovnu moć gradjana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cena struje tri do pet puta niža nego u EU“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

„Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nadje rešenja da budemo samoodrživi (…) to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima – da pokušamo da delom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga mešamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije“, kazala je premijerka.

Brnabić je navela da se nada da će nova vlada biti oformljena u što kraćem roku, dodajući da se tome nada i predsednik države.

Govoreći o radnicima Fijata, Brnabić je rekla da su oni u utorak kazali da su dobili bolju ponudu „Stelantisa“ – 250 radnih mesta u namenskoj industriji u Kragujevcu i Velikoj Plani ili tri meseca rada u Slovačkoj pa mesec dana u Srbiji.

„Dogovoren je nivo otpremnina i 492 radnika koji su prolašeni tehnološkim viškom će danas dobiti otpremnine. Mi nastavljamo da se borimo za ostale radnike, naša i želja ‘Stelantisa’ je da što više od tih 1.500 radnika ostane“, rekla je premijerka.

Izrazila je nadu da će veći broj radnika prihvatiti ponudu i dodala da održivost fabrike zavisi od tih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari