ekspozefoto: Printskrin, RTS

Apsolutni prioritet u mandatu nove Vlade Srbije biće energetika, odnosno, nova energetska politika Srbije u koju će država uložiti oko 12 milijardi evra u narednim godinama, u okviru razvojnog plana „Srbija 2025“, rekla je danas u ekspozeu mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Na isti način na koji smo se fokusirali na zdravstvo u mandatu prethodne Vlade, suočeni sa opasnošću koju pandemija korona virusa predstavlja za naše ljude i našu zemlju, tako ćemo sada morati da se bavimo energetikom“, rekla je ona u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, za to će biti potrebno da se promeni ustaljeni način razmišljanja, da se usvoje inovacije, da se osloni na sopstvene kapacitete, te pokaže „da i sada, u ovoj oblasti, možemo da ponovimo ono što smo uradili u zdravstvu“.

Podsetila je da su u energetici, nakon decenija stagnacija, počele promene, tako da sledeće godine može da se računa na nove energetske kapacitete.

„Završavamo izgradnju bloka B3 termoelektrane Кostolac B, što znači dodatnih 350 megavata za naš energetski sistem. Završavamo izgradnju gasne interkonekcije do Bugarske koji će nam obezbediti alternativnu rutu za dotok gasa i spojiti nas sa terminalima za tečni prirodni gas u Grčkoj“, rekla je Brnabić.

Dodala je da se nastavlja izgradnja hidroelektrane Buk-Bijela u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske, što će za srpski elektroenergetski sistem značiti dodatni kapacitet do 115 megavata.

„Moraćemo da krenemo u izgradnju reverzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, kako bismo obezbedili balansiranje za nekoliko hiljada megavata iz obnovljivih izvora energije u budućnosti“, rekla je mandatarka.

Istakla je da će morati da se radi i na izgradnji naftovoda, kako bi se i tu diverzifikovali izvor i rute snabdevanja.

„Za veću energetsku održivost, sigurnost i nezavisnost Srbije, mi ne smemo da se oslanjamo na samo jedan izvor ili jednog partnera, posebno kada te strane pokažu da su nepouzdane i nesigurne, i da koriste pitanja energetike za politički obračun i nametanje političke agende“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija će zato u najkraćem roku krenuti u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj.

„I ovo će biti jedan od prioritetnih projekata buduće Vlade“, rekla je Brnabić.

Kako je ukazala, nova energetska politika Srbije podrazumeva i nastavak zelene tranzicije i ulaganje u zelenu agendu i zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari