Brnabić: Građani i radnici svaki dan žive bolje 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na obeležavanju 120 godina rada Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da građani, uključujući i radnike svakoga dana žive bolje.

„Ne bih se složila sa Orbovićem (Ljubisav, predsednik SSSS-a) da se ne čuju zahtevi sindikata. Zakon koji je u Skupštini, a čiji smo predlog usvojili na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta govori o zaštiti radnika na radu. On je pokazatelj da mi ipak imamo dobar dijalog i da usvajamo veliki deo predloga sindikata. Ne možemo sve predloge da usvojimo, ali radimo na tome da položaj radnika bude sve bolji“, rekla je Brnabić, nakon čega je tridesetak članova publike napustilo veliku salu MTS-dvorane u kojoj je održana proslava godišnjice SSSS-a.

Podsetila je da je Vlada zajedno uz „odgovran pristup SSSS-a uspela da obezbedi radna mesta u Srbiji.

Naglasila je da je pre 10 godina nezaposlenost bila velik problem i da je tada 1,8 miliona ljudi bilo zaposleno, dok je danas taj broj oko 2,35 miliona.

„To znači da je u poslednjih 10 godina skoro pola miliona novih radnih mesta više. Nezaposlenost je bila blizu 26 odsto tada, a danas je ona ispod devet odsto. Treba da budemo zadovoljni. Radili smo i radimo na tome da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage“, rekla je Brnabić i dodala da zbog sve manje jeftine radne snage i investitori sve manje dolaze.

Ona je rekla da je prosečna plata pre deset godina bila 330 evra, a sada je 718 evra.

„Da smo zadovoljni ovime, nismo. Ali smo mnogo učinili otvaranjem radnih mesta. Treba da radimo još mnogo. Cilj je da do 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra. Na dobrom smo tragu da ostvarimo to“, rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će do kraja ove godine prosečna plara biti oko ili iznad 820 evra.

Brabić je podsetila i da je minimalna cena rada pre deset godina iznosila 15.747 dinara, a da je danas 40.020 dinara.

„Nisam zadovojna zaradama u Srbiji. Ne verujem da smo mogli da podižemo brže minimalnu zaradu. Da smo to uradili značajno bi skočila siva zona i nezaposlenost“, rekla je ona.

Naglasila je da je potrebno ubrzati izradu novog četvorogodišnjeg Nacionalnog programa za dostojanstveni rad koji je istekao 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari