Brnabić: Izgradnja puteva će suštinski uticati na smanjenje regionalnih razlika 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izgradnja saobraćajnica jedan od ključnih uslova za ravnomeran regionalni razvoj zemlje.

„Izgradnja puteva će suštinski uticati na smanjenje regionalnih razlika“, rekla je ona na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, a na konstataciju da je Srbija zemlja sa najvećim regionalnim razlikama, odgovorila „kako da ne bude kada smo donedavno bili zemlja sa jednim auto-putem“.

Dodala je da država nije ni mogla da dovodi investitore u mnoge lokalne samouprave bez puteva ili jasne naznake da će uskoro tu postojati putevi.

Takođe, prema njenim rečima, nije se moglo očekivati ni od meštana da tu otvaraju svoja preduzeća, kada nisu mogli da dođu do tržišta i kupaca.

Brnabić je istakla da svi građani Srbije znaju da će do 2025. auto-putevi ili brze saobraćajnice doći do njih i da će Srbija biti kompletno premrežena putevima, jer će se i sa lokalnim samoupravama raditi na obnovi loklanih saobraćajnica.

Premijerka je kazala da se nakon radno intenzivnih investicija, sada radi na dovođenju više tehnološki intenzivnih investicija, sa bolje plaćenim, sofisticiranim radnim mestima, gde je više ulaganja u istraživanje i razvoj, što je takođe ocenila bitnim za ravnomerni regionalni razvoj.

„Srbija zato sada ima imidž zemlje koja je dobra za investicije u znanje, inovacije, istraživanje i razvoj, visoke tehnologije i zato treba stvoriti uslove da takva ulaganja idu ven regionalnih centara, zbog čega je potrebna infrastruktura ruralnog širokopojasnog interneta“, rekla je ona.

Navela je da je zato krenula izgradnja „digitalnih puteva“ kako bi se dovodili sofisticiraniji investitori, a mladi ostajali u svojim mestima ili oni iz velikih centara dolazili u manje sredine.

Brnabić je kazala i da je nužno da se obezbede jednaki uslovi za kvalitetno školovanje u svim mestima, navodeći da će nakon svih inovacija i digitalizacije u školstvu, od 1. septembra Srbija dobiti i jedinstveni informacioni sistem prosvete.

To će, omogućiti, kako je objasnila, praćenje kretanje mladih kroz školovanje i prvo zapošljavanje, bi se utvrdilo šta treba unaprediti u školskom sistemu.
Navela je i da će značajan doprinos ravnomernom regionalnom razvoju dati i naučno-tehnološki parkovi, kao i mreža starap centara i biznis inkubatora, a da je jedan od mehanizama koji mora da ga obezbedi i rad javne uprave jedan.
Ocenila je da od efikasnosti lokalne samouprve zavisi kako će živeti građani i koji će investitiri doći u određeno mesto.

Brnabić je navela da je zbog toga bitno da kroz eUpravu građani i privreda imaju u najvećoj meri standardizovane usluge i jednak pristup.

„Zdravstvo je takođe bitno za ravnomerni regionalni razvoj, zbog toga je ulaganje milijarde evra u zdravstvo bitan projekat, koji će omogućiti da se pored četiri klinička cenrtra, rade i rekonstrukcija bolnica, domova zdravlja, ambulanti“, kazala je ona.

Kultura i uređenje životne sredine takođe su oblasti na kojima treba da se radi kako bi se omogućila decentralizacija zemlje, ali po mišljenju premijerke, regonalni razvoj ne može isključivo zavisiti od centralne vlasti, naglašavajući da veliku ulogu u tom procesu imaju lokalne samouprave, njihovih znaja i ambicije da se nešto uradi.

Brnabić je zaključila da „postoji značajan stepen decentralizacije u Srbiji“, navodeći kao primer da su ingerencije lokalne samouprave značejne u oblasti ekonomije, te da imaju slobodu da budu da budu inventivne kako da podržavaju svoje privednike i da osmišljavanju usluga za građene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari