Brnabić: Nastojanja Srbije da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija 1Brnabić u Šangaju Foto: FoNet/Kancelarija Vlade Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je danas predavanje studentima Đaotong univerziteta u Šangaju i kineskim i srpskim studentima, koji se usavršavaju na tom univerzitetu, govorila o odnosima Srbije i Kine, ali i o nastojanjima Srbije da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija.

Ana Brnabić je ukazala na to da Srbija, koja se nalazi na putu evrointegracija, ponekad trpi kritike zbog bliske saradnje sa Kinom i ukazala na to da je 90 odsto kineskih investicija u Evropi realizovano u zapadnoj Evropi, objavljeno je na sajtu Vlade.

Brnabić je istakla da Srbija nije član Evropske unije, ali je u procesu pristupanja, pri čemu je istovremeno veoma blizak prijatelj i partner Kini, na šta je, kako je naglasila, veoma ponosna.

Premijerka je napomenula da je, posle finansijske konsolidacije, glavni izazov Vlade transformacija ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, zbog čega se ulaže mnogo u digitalizaciju obrazovanja, javne uprave i ekonomije.

Prema njenim rečima, reforma obrazovnog sistema je potrebna da bi se mladi osposobili za poslove koji ih čekaju u budućnosti, a koji danas možda čak i ne postoje, a uz digitalizaciju obrazovanja mladi se uče kako da razmišljaju logički i da rešavaju probleme.

Ona je istakla da Srbija ulaže u startap kompanije, razvoj inovacija i naučna istraživanja, navodeći da će do kraja mandata aktuelne vlade Srbija imati tri naučno-tehnološka parka.

Ana Brnabić je podsetila da kineski partneri rade na izgradnji puteva i pruga u Srbiji i da je kineska kompanija „Hbis“, preuzimanjem Železare Smederevo, jedne od najvažnijih srpskih kompanija, sačuvala više hiljada radnih mesta.

Očekujemo produbljivanje saradnje sa Kinom, naročito u IT oblasti, gde Srbija može mnogo da nauči, poručila je Ana Brnabić.

Ona je bila i jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EKSPO i tom prilikom poručila da je Srbija jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor – put mira i saradnje i opšteg i zajedničkog prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari