Brnabić se nada da će izmenjen Zakon o eksproprijaciji u četvrtak biti pred Vladom Srbije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Nišu da se nada da će Zakon o eksproprijaciji biti izmenjen do redovne sednice Vlade u četvrtak, u skladu sa primedbama građana i onim što je „naložio predsednik Aleksandar Vučić“.

Brnabić je rekala i da na izmenama Zakona o eksproprijaciji radi Ministarstvo finansija,.

Prema njenim rečima, svakako je važno da razgovaraju sa Nacionalnim konventom i sa „svima ostalima koji su imali komentare i zamerke na zakon“.

„Nadamo se da će onda ljudi biti mnogo sigurniji i bezbedniji, ali i da još jednom vide da taj Zakon apsolutno nema nikakve veze ni sa projektom Rio Tinta, ni sa bilo kojim drugim pojedinačnim projektom, već ima veze isključivo sa efikasnom realizacijom javnih kapitalnih investicija, pre svega u puteve i železničku infrastrukturu“, istakla je Brnabić.

Premijerka i ministarka za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja u Nišu su razgovarali sa predstavnicima Krovne organizacije mladih o izmenama Zakona o mladima i Zakona o volontiranju, kao i o prioriteti mladih za novu Nacionalnu strategiju za mlade.

Brnabić: Nije se odustalo od Zakona o platnim razredima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nije odustalo od donošenja Zakona o platnim razredima, ali da zbog pandemije korona virusa nije bilo realno da se radi i na tom obimnom i sveobuhvatnom zakonu.

„Smatramo da je sistem platnih razreda izuzetno važan i da će doneti još mnogo kvalitetniju javnu upravu, a da će ljudima koji rade ne samo u javnoj upravi, već i u javnom sektoru doneti mnogo veću predvidljivost i da ćemo uspeti mnogo bolje da nagradimo najbolje“, rekla je Brnabić novinarima u Nišu.

Ona je kazala da Zakon o platnim razredima zahteva ogroman rad čitavog državnog sistema, čitave državne uprave i svih sindikata, a da je država u proteklom periodu prvenstveno bila posvećena borbi protiv korona virusa.

Brnabić i minstarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević su u Naučno tehnološkom parku prisustvovale skupu „Dijalog sa mladima“, u organizaciji Krovne organizacije mladih na kojem je bilo reči o izmenama zakonske regulative koja se tiče položaja mladih.

Brnabić: Klaster 4 nije formalno otvoren, ali smo dobili zeleno svetlo EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Nišu da joj se čini da smo, zaključno sa današnjim danom, od svih zemalja članica Evropske unije dobili zeleno svetlo za otvaranje klastera 4.

„On nije formalno otvoren. Mi moramo da sačekamo Međuvladinu konferenciju sa EU koja će se održati tokom sledeće nedelje“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da se Vlada Srbije nadala otvaranju dva klastera, 3 i 4, ali da je dobro i otvaranje jednog.

„Veliki pomak je i jedan klaster. Taj klaster 4 je najaktuelniji, to je ta Zelena agenda i zaštita životne sredine“, naglasila je Brnabić.

To je, dodala je, velika stvar i priznanje za ono što smo do sada uradili, pogotovu u oblasti vladavine prava.

Brnabić i minstarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević su u Naučno tehnološkom parku prisustvovale skupu „Dijalog sa mladima“, u organizaciji Krovne organizacije mladih.

Brnabić je kazala da je reč o njenom trećem susretu sa mladima na kojem je bilo reči o izmenama zakona o mladima i o volontiranju, kao i o prioritetima mladih za novu Nacionalnu strategiju za mlade.

Ona je rekla da je reč o izuzetno važnim zakonima za položaj mladih i njihovo zapošljavanje.