Brnabić: Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas, na predstavljanju programa „Digitalna Evropa“, da je za prvih pet meseci ove godine izvezeno iz Srbije IKT usluga „neverovatnih“ milijardu i 340 miliona evra, što je 41 odsto više nego za isti period prošle godine, koja je „bila rekordna“.

„Ova oblast će biti motor razvoja Srbije“, istakla je Brnabić i ocenila da je Srbija od nekada radno intenzivne privrede postala zemlja inovacija i ideja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je Srbija „mnogo napredovala“ u digitalnom rastu i da ima zavidni potencijal.

Prema njegovim rečima, pristupanje ovom programu znači ubrzanu integraciju u jedinstveno digitalno tržiste EU, što će doprineti ubraznju procesa evrointegracija Srbije.

„Zelena agenda i digitalna tranzicija su izazovi naše generacije“, rekao je Žiofre uz ocenu da živimo u vremenu fascinantne digitalne ekspanzije.

Srbija je 30. juna 2023. godine potpisala Sporazum sa Evropskom unijom o učešću Srbije u programu „Digitalna Evropa“ za period do 2027. godine.

Na osnovu ovog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Ukupna vrednost programa „Digitalna Evropa“ procenjena je na 7,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari