Broj oglasa za posao u prošloj godini opao za šest odsto: Koji sektor je doživeo najveći pad? 1Foto: Shutterstock/Pressmaster

Ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, iznosi šest odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada, pokazuju najnoviji podaci sa sajta Poslovi Infostud.

Prema podacima sajta Poslovi Infostud, ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, iznosi šest odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada.

Jedan od segmenata koji je značajnije osetio posledice jeste IT sektor, koji se suočio sa izazovima optimizacije radne snage kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Kako se dodaje, posebno značajno je primetiti da je IT sektor, inače jedan od ključnih pokretača ekonomske aktivnosti, doživeo najveći udar. Ova oblast doživela je najveći pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na godinu pre.

Posmatrajući celokupno tržište rada, iz Inofstuda navode da je u 2023. godini objavljeno 71.715 oglasa za posao, što predstavlja pad od šest odsto u odnosu na 2022.godinu. Sa druge strane, kako dodaju, primetan je porast broja jedinstvenih kandadata za 14 odsto, gde je posao u prethodnoj godini tražilo 278.116 ljudi.

Najviše raspisanih pozicija bilo je u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Kada se govori o specifičnim radnim pozicijama, najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.

Iz Infostuda navode da je prethodno veliko regionalno istraživanje pokazalo da je kandidatima visina plate presudan faktor prilikom odabira poželjnog poslodavca.

Analizirajući najtraženije pozicije, podaci pokazuju da su se nuđene zarade kretale od minimalca pa sve do par hiljada evra.

Međutim, posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara. Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu, pokazuje istraživanje.

Sa druge strane, magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000.

Kada je reč o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara, dodaje se.

Deficit je, kako je objašnjeno, i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

Takođe, i za ove pozicije pojedini poslodavci su bili spremni da ponude visoke zarade, navodi Infostud.

Tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari