Bruto devizne rezerve NBS-a na kraju marta za 852,8 miliona veće nego u februaru 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 14,275 milijardi evra, što je za 852,8 miliona više nego u februaru, saopštila je Narodna banka.

Neto devizne rezerve na kraju marta iznosile su 11,871 milijardi evra i za 879,2 miliona su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Srbije u evrima, a potom i donacija.

Ostvareni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti u iznosu od 162,6 miliona evra, aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 113 miliona i odlive po drugim osnovima u iznosu od 88 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu, a u prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je 1,525 milijardi evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza – po 45 miliona evra.

Od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari