Bugarska poziva Sloveniju da učestvuje u izgradnji novih reaktora u Kozloduju 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Bugarska je pozvala Sloveniju da učestvuje u projektu izgradnje novih reaktora u Nuklearnoj elektrani Kozloduj, i to u ulozi kupca struje ili suinvestitora, ali i kroz obuku stručnjaka, piše specijalizovani portal Energija Balkana.

Nuklearka Kozloduj je najveći proizvođač električne energije u Bugarskoj koji daje više od trećine godišnje proizvodnje u zemlji, a potencijalna saradnja sa Bugarskom Sloveniji bi došla i u okviru priprema za moguću izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

Poziv Bugarske Sloveniji upućen je zvanično na nedavnom bilateralnom sastanku u okviru 18. strateškog foruma na Bledu, kada je premijer bugarske Vlade Nikolaj Denkov svom slovenačkom kolegi Robertu Golobu predložio da se njegova zemlja uključi u projekat novih reaktora u NE Kozloduj.

Bugarska je već pozvala Grčku da učestvuje u izgradnji novih reaktora, a Sloveniji se nudi mogućnost saradnje u oblasti izgradnje nuklearnih blokova u partnerstvu sa Bugarima, što bi se podudarilo i sa pripremama za najavljenu moguću gradnju drugog bloka nuklearke Krško.

Bugarski mediji tvrde da su stručnjaci te zemlje spremni da pomognu Sloveniji i u obuci kadrova u oblasti izgradnje i rada novih energetskih jedinica.

Bugarska nuklearka Kozloduj je jedino akcionarsko društvo sa 100 posto državnog učešća, a od 2008. godine podružnica je Bugarskog energetskog holdinga EAD.

U sklopu postrojenja izgrađeno je šest energetskih blokova po ruskom projektu, ukupne električne snage 3.760 megavata, opremljenih reaktorima sa vodom pod pritiskom.

Nakon gašenja prva četiri bloka, u pogonu su dva – peti i šesti blok, od po 1.000 megavata.

Za planirani godišnji remont drugog aktivnog bloka NE Kozloduj, prema pisanju portala BTN 1, omogućena je isporuka opreme od ruskih dobavljača na osnovu odluke Saveta ministara kojom se odobrava odstupanje od restriktivnih mera uvedenih povodom ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari