Bugarska ugovorila kupovinu gasa od Azerbejdžana 1Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO (Ilustracija)

Azerbejdžan je spreman da obezbedi dodatnih pola milijarde do milijardu kubnih metara prirodnog gasa godišnje uz već dogovorenih milijardu kubika, preneli su bugarski mediji izjavu odlazećeg premijera Bugarske Kirila Petkova.

“Ipak ostaje nam da nađemo način da dopremimo taj gas do Bugarske. Radimo na tome. Dobra je stvar da imamo gas, samo da rešimo problem infrastrukture”, rekao je Petkov za Tv Nova nakon sastanka sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.

Azerbejdžanska državna energetska kompanija Sokar već je pristala da isporučuje Bugarskoj milijardfu kubnih metara gasa preko gasne interkonekcije između Bugarske i Grčke.

Ovog meseca Bugarska i Grčka su završile konstrukciju interkonektora vrednog 220 miliona evra sa godišnjim kapacitetom od tri milijarde kubnih metara. Na ovaj način Bugarska se povezala sa Transjadranskim gasovodom (TAP) kojim u Južnu Evropu stiže gas iz Azerbejdžana.

On daje pristup i uvozu utečnjenog prirodnog gasa (LNG) iz terminala Aleksandropulos u Grčkoj.

Već je rezervisan kapacitet od 1,57 milijardni kubnih metara godišnje ovog gasovoda između Grčke i Bugarske u narednih 25 godina od strane Bulgargasa, grčkog DEPA i italijanskog Edisona, piše regionalni portal Seenews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari