gas pipelinefoot EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Bugarsko tužilaštvo optužilo je bivšeg ministra energetike u prethodnoj, prozapadnoj vladi za loše upravljanje koje je navodno uzrokovalo gubitke od 45 miliona evra najvećeg državnog gasnom operatera u zemlji.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Aleksandar Nikolov bio je na funkciji kada je ruski Gasprom prekinuo isporuke Bugarskoj nakon što je ta zemlja, zajedno ,sa drugima, odbila da počne da plaća isporuke u rubljama nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Tužilaštvo u Sofiji je u saopštenju navelo da su Nikolov i još dva energetska zvaničnika ugrozili rad državne gasne kompanije Bulgargaz u poslovima javnog snabdevanja gasom. Obraćajući se novinarima, istražiteljka Biserka Stojanova rekla je da se istraga fokusirala na „formiranje zvanične pozicije Bulgargasa, kao javnog preduzeća, u odnosu na predloženu novu šemu plaćanja za dugoročni ugovor sa Gaspromom“.

To se odnosi na zahtev Gasproma u aprilu 2022. da svi strani kupci plaćaju isporuke gasa u rubljama. Nakon što je Bugarska odbila da se povinuje jednostranoj promeni uslova ugovora, Gasprom je prekinuo sve isporuke gasa toj zemlji.Bugarski mediji izveštavaju da je istraga ispitala navode da je odmah nakon odluke Gasproma, zemlja nastavila kupovati ruski gas preko posrednika, uz doplatu od 30 odsto iznad ugovorom utvrđene cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari