Bulatović: Nestašica mleka nije kratkoročna, problem u mlečnom govedarstvu nije privremen 1Foto: Radmila Marković/Danas

„Da se farme krava gase, da u selima ima sve manje krava i da zbog toga nema dovoljno mleka, upozoravamo resorno ministarstvo već dve godine. Tim povodom, predlagali smo niz mera kojim bi se sprečilo rapidno smanjivanje broja muznih grla u Srbiji. Neki od predloga mera su se odnosili na veću otkupnu cena mleka i […]

„Da se farme krava gase, da u selima ima sve manje krava i da zbog toga nema dovoljno mleka, upozoravamo resorno ministarstvo već dve godine. Tim povodom, predlagali smo niz mera kojim bi se sprečilo rapidno smanjivanje broja muznih grla u Srbiji. Neki od predloga mera su se odnosili na veću otkupnu cena mleka i podizanje subvencija po muznom grlu“, naveo je Bulatović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Nedimović je izneo neistinitu tvrdnju da samo u Srbiji postoji mlekarstvo, a da ga u Rumuniji više nema.

„Kao ministar poljoprivrede, Nedimović bi morao znati da je Rumunija na sedmom mestu po broju muznih krava, a na 11. mestu po proizvodnji mleka u EU. Pet najvećih rumunskih proizvodjača mleka ostvaruju prihod od 500 miliona eura, što je značajno više od srpskih mlekara, pa je u najmanju ruku neozbiljno tvrditi da nemaju mlečnu industriju“, rekao je Bulatović.

On je ponovio stavove SSP da je potrebno proglašavanje elementarne nepogode zbog suše kao i otpis svih obaveza za ovu godinu, dupliranje premije za mleko sa 15 na 30 dinara za litar, vraćanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru, ukidanje akciza na gorivo za poljoprivredu i garantovanje otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda za one proizvodjače koji potpišu ugovor sa državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.