Bulatović (SSP): Ministarstvo poljoprivrede zatajilo i izneverilo seljake u slučaju svinjske kuge 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović izjavio je danas da je Ministarstvo poljoprivrede u slučaju epidemije afričke svinjske kuge „zatajilo i izneverilo seljake“.

Kako je saopšteno, direktorka Uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede Emina Milakara, kazala je da se poslednji zabeleženi slučaj afričke svinjske kuge u selu Mozgovo dogodio 17. februara, i da je to „trenutno pod kontrolom“, jer su veterinarske službe na terenu.

„Istina je da su stvari već izmakle kontroli i za to postoje brojni dokazi. Samo u Aleksinačkom okrugu, zaražena su pored Mozgova i sela Subotinac, Bradarac, Bovan, Selo Kraljevo, Moravac i Crni Kao“, kazao je Bulatović i dodao da se na terenu ne sprovode „baš nikakve preventivne mere u cilju sprečavanja daljeg širenja kuge“.

Novoregistrovani slučajevi zaraženih svinja u selu Globoder i u Stopanji i Bresnom Polju dokaz su da Milakara iznosi neistine, i to skoro mesec dana nakon datuma koji je označen kao dan kada je epidemija zauzdana, napomenuo je Bulatović.

On je upozorio da, ako resorno ministarstvo i Uprava za veterinu ne preduzmu mere da bi se suzbila ta epidemija, biće „direktno odgovorni za zatiranje svinjogojstva u Srbiji“.

Bulatović je juče saopštio da afrička svinjska kuga, koja je potvrđena u aleksinačkom selu Mozgovo, nije stavljena pod kontrolu i zaraza se širi selima čitavog okruga zabrinjavajuće brzim tempom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.