Bulatović (SSP): Potrebne drugačije mere da bi se zaustavio sunovrat stočarstva 1Dejan Bulatovic Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović danas je ocenio da će odluka Vlade o ograničenju cena svinjskog mesa i marže pri prodaji piletine samo privremeno omogućiti niže maloprodajne cene i da su potrebne drugačije mere da bi se zaustavio sunovrat stočarstva.

„Dugoročno će biti nastavljeno uništavanje stočara što vodi daljem gašenju stočarskih farmi, povećanju zavisnosti naše države od uvoza mesa, nekontrolisanom povećanju cena i na kraju još većem udaru na standard naroda“, naveo je Bulatović u saopštenju.

Kako je istakao, proteklih 10 godina lošom i neplanskom agrarnom politikom uništeno je više od 40 odsto stočarskih farmi.

„Zato zahtevamo da Ministarstvа poljoprivrede napokon zaštiti stočare tako što će doneti odluku o minimalnoj otkupnoj ceni domaće stoke žive vage. Minimalna cena tovljenika treba da bude 265 dinara za kilogram, prasadi 340 dinara, ovаcа 180 dinara, jagnjadi 350 dinara, brojler pilića 200 dinara, dok cena junadi žive vage treba da bude minimum 380 dinara za kilogram“, predložio je Bulatović.

Kako je objasnio, u određivanju minimalne cene uzeta je obzir suša, povećanje cena uloga i neizvesnost roda kukuruza.

„Poslednji je trenutak da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede donesu odluku kojom će uraditi nešto za domaće stočarstvo. Srbija treba da izvozi, a ne da uvozi meso. Stočarstvo treba da bude deo rešenja i zamajac razvoja poljoprivrede, a ne problem. Za to je potreban jasan plan razvoja stočarstva koji se zasniva na direktnim subvencijima i garantovanim otkupnim cenama“, naveo je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari