Čadež: AIK banka, kupovinom Eurobank Direktne, ide ka vrhu srpskog bankarstva 1Foto: AIK banka

AIK banka potpisala je danas ugovor o akviziciji sa Eurobank Direktna čime je postala vlasnik ove banke i jedna od najvećih banaka u srpskoj poslovnoj zajednici, saopštili su AIK banka i Privredna komora Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež u čestitao je, kako je navedeno, čelnicima tih banaka i rekao da je ugovor važan, ne samo za potpisnike, nego i za bankarski sektor i privredu Srbije u celini.

„Ova akvizicija prevazilazi značaj za MK grupu, koja dodatno jača rastući segment svog poslovanja i još jednom se potvrđuje kao regionalni lider na bankarskom tržištu Jugoistočne Evrope, za AIK banku koja se penje u vrh srpskog bankarskog sektora sa više od 13 odsto tržišnog učešća i postaje najveća banka u domaćem vlasništvu po portfoliju plasmana realnom sektoru i za Eurobank Direktnu, koja je strateški, na najbolji način vođena i razvijala se“, rekao je Čadež.

Dodao je da je ta akvizicija od ogromnog značaja i za srpske kompanije koje dobijaju snažan oslonac i pouzdanog partnera za širenje biznisa i nove investicije, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK banke, izjavila je da banka ovom planiranom akvizicijom ostvaruje dalje širenje poslovanja i jačanje svoje pozicije na domaćem bankarskom tržištu.

“AIK Banka je do sada bila aktivan učesnik u konsolidaciji bankarskog sektora u zemlji, ali i u regionu. Nakon godinu dana, drago mi je da nastavljamo sa ostvarenjem naše strategije rasta. Realizacijom ove transakcije, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti, postali bismo druga po veličini bankarska grupacija u zemlji, sa tržišnim učešćem od preko 13 odsto, snažnim kapitalom i stabilnom bazom zadovoljnih klijenata. Ostajemo dosledni svojoj viziji da budemo banka prvog izbora svojim klijentima“, rekla je između ostalog Jelena Galić.

U saopštenju AIK banke navodi se da je to prva i jedina domaća banka koja je svoje poslovanje proširila i na tržištu EU. AIK ima tržišno učešće od 8,2 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, kreditni portfolio od preko 2,2 milijarde evra i depozitnu bazu od 2,8 milijardi evra, saopštila je ova grupacija.

Zahvaljujući komplementarnim poslovnim modelima AIK-a i Eurobank Direktne, realizacijom ove transakcije AIK banka jača svoju tržišnu poziciju i postaje druga banka po veličini na tržištu, sa udelom od preko 13 odsto u ukupnoj aktivi, depozitnom bazom od preko četiri milijarde evra i jakom kapitalnom osnovom koja prelazi 820 miliona evra.
Za realizaciju ove transakcije, AIK Banka je angažovala J.P. Morgan, kao finansijskog savetnika, HFW kao međunarodnog pravnog savetnika, i Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr kao lokalnog pravnog savetnika.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari