Čadež: Delegacija Srbije u Njujorku dogovarala nove projekte i investicije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je privredna delegacija Srbije proteklih dana u Njujorku, susrete na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iskoristila za dogovore o novim, konkretnim projektima, investicijama, zajedničkim kompanijama i izvoznim poslovima sa mnogim zemljama.

„Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas, ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom, čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede“, istakao je Čadež, objavila je PKS.

Delegaciji Srbije, kako je istakao, pružila se fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom.

„Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region.

Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine“, precizirao je Čadež.

Kako je dodao, sa predstavnicima Ruande i Somalije razgovaralo se o mogućem izvoz proizvoda iz Srbije, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki izvozni potencijal prepoznat i u domaćem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja.

Čadež je istakao da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije, otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom „otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa“.

„Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine planiramo posetu velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji“, rekao je predsednik PKS.

Naveo je da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što smatra velikom šansom za Srbiju.

„Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo“, poručio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari